Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Werknemers overleggen weinig met leidinggevende - Leaufort Terug naar boven

Werknemers overleggen weinig met leidinggevende

Terug naar Nieuws

De meerderheid van Nederlandse werknemers overlegt slechts sporadisch met hun leidinggevende over hun loopbaan. Ook nemen ze weinig regie over hun werk. Toch verwachten ze over drie jaar aan een nieuwe uitdaging toe te zijn.

Persoonlijke ontwikkeling is belangrijk voor werknemers, zo geven zij aan in onderzoek uitgevoerd door Schouten & Nelissen onder 2.200 respondenten. Ze proberen zichzelf bij te scholen, nieuwe dingen te leren en willen persoonlijk groeien. Dit gaat echter zelden in overleg met de leidinggevende of met collega’s. 48 procent van de ondervraagden geeft aan maar nauwelijks om feedback te vragen aan collega’s. Daarnaast informeert 51 procent slechts af en toe of de leidinggevende tevreden is over zijn functioneren.

Eigen perspectief

Volgens Evelien Stoel, Project Manager Research bij Schouten & Nelissen, kijken werknemers voornamelijk uit eigen perspectief naar hun loopbaan. De omgeving wordt hier meestal niet bij betrokken. Dit is geen goede aanpak, volgens Stoel: “Wanneer werknemers zichzelf regelmatig verplaatsen in de leidinggevende (en collega’s) en kiezen voor een dialoog levert dat ze nog meer grip op de loopbaan op.”

Geen dialoog

Het grootste deel van de respondenten vindt over voldoende kennis, capaciteiten en ervaring te beschikken om het huidige werk goed te kunnen doen. Wel is er verschil tussen het werk wat de werknemers doen en hun behoeftes: de huidige functie komt niet altijd overeen met hun wensen en verlangens. 29 procent is uitgekeken op de huidige baan en 26 procent vindt dat zijn functie niet goed overeenkomt met wat hij zoekt. “Opvallend dus dat werknemers ondanks dit niet de dialoog aangaan met de leidinggevende maar in stilte hun loopbaanplannen smeden”, aldus Stoel.

Functie ontgroeid

60 procent van de ondervraagden verwacht binnen de komende drie tot vijf jaar zijn huidige functie ontgroeid te zijn. 73 procent geeft zelfs aan tegen die tijd aan een nieuwe uitdaging toe te zijn. “Als de trend die wij waarnemen doorzet, ervaren steeds meer mensen minder plezier in het werk,” volgens Stoel. “Als medewerker ben je natuurlijk medeverantwoordelijk voor je eigen loopbaan. Toch is hier ook een belangrijke rol voor leidinggevenden weggelegd. De leidinggevende kan in een inzetbaarheidgesprek de medewerker motiveren zelf meer regie te nemen.”

Bron: HRpraktijk