Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Werkloosheid daalt in 2011, maar nog geen krapte - Leaufort Terug naar boven

Werkloosheid daalt in 2011, maar nog geen krapte

Terug naar Nieuws

In 2011 zal het aantal werklozen naar verwachting met 2 procent afnemen; In 2010 nam de werkloosheid af, met 3 procent. Echte krapte op de arbeidsmarkt zal echter pas weer in 2012 en 2013 ontstaan. Dat blijkt uit een analyse van uitkeringsinstantie UWV.

Zorgsector

De daling van het aantal werklozen komt vooral door de toegenomen vraag naar personeel in de zorgsector. Hier is nu al schaarste en het aantal vacatures zal alleen nog toenemen. Ook de bouwsector zal in 2011 niet verder krimpen en in 2012 weer groeien. De bouw lijdt nu nog onder het winterweer en de gevolgen van de financiële crisis.

Alleen bij de overheid en in de financiële sector zal de vraag naar personeel niet snel toenemen, verwacht het UWV. Het kabinet wil flink bezuinigen op het aantal ambtenaren. Ouderen, laaggeschoolden en langdurig werklozen profiteren het minst van de aangetrokken arbeidsmarkt.

Groei

Het Centraal Planbureau voorspelt voor 2011 een economische groei van 1,5 procent. Dat is te weinig voor een substantiële afname van de werkloosheid. Het UWV heeft nu 490.000 werklozen die zich bij de instantie hebben ingeschreven en verwacht dat dit er over een jaar 10.000 minder zullen zijn.

Dat de economie langzaam aantrekt, is ook te zien bij het Nederlandse bedrijfsleven. De kredietwaardigheid van bedrijven verbetert en minder bedrijven gaan failliet.

Bron: Elsevier