Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Wat is Twitter en Yammer - Leaufort Terug naar boven

Wat is Twitter en Yammer

Terug naar Research & Development

Zonder twijfel heeft u de naam al eens gehoord: Twitter, de nieuwste internethype. Twitter is een website waarmee mensen in 140 tekens elkaar op de hoogte kunnen houden van wat ze aan het doen zijn. Is het ook handig voor ondernemers?

Wat is Twitter?

Twitter is een internetdienst waarop gebruikers korte berichten plaatsen. Een Twitterpagina is een kleine weblog, die ook gebruik maakt van de functionaliteiten van sms en chat. Twitter is een sociaal netwerk, zoals er ook Hyves, LinkedIn, Facebook en MySpace zijn. Maar omdat Twitter anders werkt en wordt gebruikt, is er voor dit type site een apart woord bedacht: de microweblog.

Waarvoor wordt Twitter gebruikt?

De slogan van Twitter is ‘What are you doing’. Gebruikers van Twitter plaatsen korte berichtjes van steeds maximaal 140 tekens op de site, waarin ze vertellen wat ze aan het doen zijn. Naast tekst bevatten de berichtjes links naar artikelen, foto’s en video’s.

Net als op sociale netwerksites hebben gebruikers een gebruikersnaam, een profiel en een avator. Naast zelf berichten plaatsen kan een gebruiker ook automatisch berichten van anderen lezen, door zich als volger aan te melden op hun Twitterpagina’s. Op deze manier kan hij de bezigheden van anderen volgen.

Wie gebruikt Twitter?

Journalisten waren vermoedelijk de eerste die de voordelen van Twitter zagen.

In Nederland heeft u al kunnen horen hoe ondermeer het NOS-journaal, het RTL-nieuws, Radio 1 en diverse kranten en andere nieuwsmedia Twitterpagina’s gebruikten als bron van het nieuws. Twitter heeft zijn nut bij meerdere nieuwsgebeurtenissen bewezen. Bijvoorbeeld bij de crash van het Turkish Airlines-vliegtuig nabij Schiphol. Dankzij via mobiele verbindingen doorgegeven berichten bleek Twitter de snelste informatiebron rondom die crash.

Wat is Yammer?

Yammer is een kloon van Twitter. Het belangrijkste verschil tussen Yammer en Twitter is dat bijdragen op Twitter door iedereen gelezen kunnen worden, terwijl die op Yammer alleen toegankelijk zijn voor collega’s. Inschrijven en eenvoudig gebruik op Yammer zijn gratis, maar als een bedrijf zijn eigen Yammerdienst wil opzetten moet daarvoor betaald worden. Yammer selecteert de collega’s door alleen mensen in een groep toe te laten die een bevestigd e-mailadres hebben van het betreffende bedrijf. De kernvraag en slogan van Yammer is ‘What are you working on?’ (Waar werk je aan?).

Waarvoor wordt Yammer gebruikt?

Yammer koppelt de medewerkers van een bedrijf aan elkaar. Deze kunnen nieuws, links, documenten, meningen en informatie met elkaar delen. Elke medewerker heeft een profiel. Daarin is informatie te vinden over de persoon, zoals zijn foto, functie en waar hij aan werkt. Collega’s kunnen elkaar zo makkelijk vinden en bepalen bij wie ze moeten zijn met welke vraag. Via Yammer kan die vraag bovendien meteen gesteld worden. Het is een prima hulpmiddel bij het zoeken naar collega’s met specifieke kennis, en bij het inwerken van nieuwe collega’s. Yammer kan ook gebruikt worden als een interne informatiedatabase.

Wie gebruikt Yammer?

In navolging van Twitter neemt de belangstelling voor Yammer nu snel toe in het bedrijfsleven. Yammer wordt al gebruikt door het Ministerie van Economische Zaken. Op de Dag van de bedrijfsvoering half mei organiseerde dit ministerie een workshop over het strategisch gebruik van Twitter en Yammer voor bedrijfsdoeleinden. De verwachting is dat een groeiende groep bedrijven Yammer zal gaan gebruiken. Vooral de voordelen van de snelheid, het altijd kunnen volgen wat personeel aan het doen is, ook als ze buiten de deur zijn, en het altijd kunnen delen van informatie spreekt veel directies aan. Helaas klinkt de naam van het project in het Nederlands niet lekker. Dit geval van jammer zal Yammer hopelijk niet noodlottig worden bij het veroveren van de Nederlandse markt.

Verschil met Usenet

Veel van de functionaliteit van Twitter en Yammer lijkt op het aloude Usenet. Deze derde pijler onder het internet (naast het www en e-mail) is echter minder bekend bij het grote publiek. De nieuwsgroepen van Usenet hebben een vergelijkbare mogelijkheid voor het doorgeven van korte berichten, waarbij in dit geval de structuur is ingedeeld naar onderwerp en niet naar persoon, zoals bij Twitter en Yammer. Usenet wordt in de meeste gevallen benaderd met het e-mailprogramma (zoals Outlook Express), terwijl Twitter en Yammer te vinden zijn op het populaire World Wide Web (www). Mede daardoor zien Twitter en Yammer er grafisch aantrekkelijker uit.

Hoe kom ik op Twitter en Yammer?

Via de websites www.twitter.com en www.yammer.com kunt u zich inschrijven voor Twitter en Yammer. U klikt op ‘join’ en vult een username en password in (bij Twitter) of uw e-mailadres op het werk (bij Yammer). Na acceptatie krijgt u een eigen pagina waarop al uw berichten in chronologische volgorde staan (van nieuw naar oud). Die pagina wordt samengesteld op basis van de Twitterpagina’s waarvan u aangeeft dat u ze wilt volgen. U kunt meteen op deze pagina ook al uw eigen berichten plaatsen.