Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Beoordelingsgesprek - Leaufort Terug naar boven

Beoordelingsgesprek

Terug naar Downloads

Een beoordelingsgesprek maakt in veel organisaties deel uit van de jaarlijkse beoordelingscylcus. Velen weten dat een beoordelingsgesprek een eenrichtingsgesprek is. Maar hoe voer je een beoordelingsgesprek? In dit artikel wordt de gespreksstructuur toegelicht.

Gespreksstructuur

Het beoordelingsgesprek bestaat uit de volgende fases:

 1. Voorbereiding
 2. Gesprek
  – Gespreksopening
  – Uitspreken van het oordeel
  – Afspraken
  – Gespreksafronding
 3. Afronding

Hieronder volgt een toelichting op deze fases.

1. Voorbereiding

Ter voorbereiding van het beoordelingsgesprek vult de leidinggevende het concept beoordelingsformulier in en verstrekt deze aan de medewerker. Daarnaast plant hij het gesprek qua tijd en ruimte en nodigt hij de medewerker tijdig uit. Dit soort regels zijn meestal vastgelegd in een beleid omtrent Functioneren en Beoordelen.

2. Gesprek

a. Gespreksopening
Hierin wordt de aanleiding, het doel en het verloop (structuur en rolverdeling) van het gesprek besproken. Tevens wordt benoemd op basis van welke criteria de beoordeling tot stand is gekomen.

b. Uitspreken van het oordeel
De leidinggevende komt direct ‘to-the-point’ en spreekt zijn oordeel uit. Afhankelijk van of het een positieve of een negatieve beoordeling betreft, vervolgt hij het gesprek volgens het gespreksprotocol.

c. Afspraken
Op basis van het oordeel wordt besproken wat er moet veranderen, wanneer dit gerealiseerd moet zijn en wat de consequenties zijn als dit niet wordt behaald.

d. Gespreksafronding
De hoofdpunten uit het gesprek en afspraken worden samengevat, de vervolgprocedure omtrent het beoordelingsformulier wordt toegelicht en het gesprek wordt afgerond. Bij een negatieve beoordeling wordt een vervolgafspraak gemaakt.

3. Afronding

Het formulier van het beoordelingsgesprek wordt ondertekend door de betrokkenen en wordt opgenomen in het personeelsdossier.