Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Vijf misverstanden over oudere werknemers - Leaufort Terug naar boven

Vijf misverstanden over oudere werknemers

Terug naar Nieuws

De Volkskrant schrijft teleurgesteld dat werkgevers geen ouder personeel zouden willen aannemen. Talloze vruchteloze pogingen van deze werkloze 50-plusser geven dat aan. Als argument wordt vaak aangegeven dat ‘anderen beter aan de eisen voldoen’.

Dit is natuurlijk niet alleen van deze tijd. Al jarenlang is de positie van de oudere werknemer op de arbeidsmarkt een vrij hopeloze. Eenmaal werkloos zit je als 40-plusser zelfs al aan de verkeerde kant. Wat zijn de oorzaken? En welke redenen worden er vaak opgevoerd? En waardoor komt dat?

1.     Om te beginnen zouden de senioren op de werkvloer te duur zijn. Ja, ze zijn duurder dan een jongere werknemer zonder al te veel ervaring. Een salarisniveau bouw je traditioneel op door arbeidsjaren. Maar wie zegt dat ze het niet voor minder zouden willen doen? Het is reëel om te veronderstellen dat deze werknemers het geld niet (meer) op de eerste plaats stellen. Ze hebben het doorgaans goed. Even generaliserend: een niet al te hoge of reeds afbetaalde hypotheek; een erfenis ontvangen; geen kinderen meer in huis die worden onderhouden; al geruime tijd allebei aan het werk (de vrouw betrad de arbeidsmarkt weer toen de kinderen groot genoeg waren).

2.     Oudere werknemers zijn vaker ziek. Hiernaar is uitgebreid onderzoek gedaan en steeds blijkt weer dat dit niet het geval is. Hooguit zijn oudere werknemers iets langer ziek (als ze al eens ziek zijn). Hierover kunnen we dus kort zijn. Overigens is het bekend dat mensen steeds ouder worden en langer gezond blijven.

3.     Een derde hardnekkig vooroordeel is dat oudere werknemers inflexibel zijn en weinig bereid mee te gaan met veranderingen. En daar zit je als organisatie in tijden van snelle ontwikkelingen op technologisch gebied en trends als Het Nieuwe Werken niet op te wachten.

Onderzoek wijst wel uit dat de oudere generatie kritischer is ten opzichte van veranderingen. Daar is dus wat voor te zeggen. Maar daar staat tegenover dat juist de ervaren werknemer door zijn kritisch vermogen in staat is om de nodige balans aan te brengen in soms woelige tijden van snelle veranderingen.

4.     Een veelgehoorde klacht betreft de al in gang zijnde vergrijzing van de populatie in de organisatie. Een landelijke trend, die uiteraard ook zichtbaar is op de werkvloer. ‘De gemiddelde leeftijd gaat bij ons in het bedrijf al richting 50, dus waarom zouden we ouderen aannemen?’

Op zich geen rare gedachte, maar wel een die buiten de realiteit staat. In de komende jaren zullen naar verwachting bijna 800.000 mensen het arbeidsproces verlaten. Die gaan met pensioen. Daar komen er nog geen 400.000 bij, jongeren die voor het eerst de arbeidsmarkt betreden. Natuurlijk wil je die binnenhalen als bedrijf of organisatie. Maar dat valt niet mee en als ze eenmaal voor je werken, zijn ze ook zo weer weg, zo blijkt uit onderzoek. Niet voor niets tuigen hr-afdelingen uitgebreide ‘Boeien-en-Binden-programma’s’ op om het de jongeren zo aantrekkelijk mogelijk te maken. En daar is niks mis mee, dat moet zelfs.

5.     Het laatste vooroordeel komt voort uit de gevolgen van de grote jeugdwerkloosheid in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Om jongeren aan een baan te helpen moesten de ouderen ‘plaatsmaken’. En daar werden riante regelingen voor bedacht. Bijvoorbeeld: stoppen met werken op je 57e en toch doorbetaald krijgen. VUT, Prepensioen. Voor velen een offer they couldn’t refuse. Zo verlieten talloze waardevolle werknemers volkomen onnodig de arbeidsmarkt.

Al met al is door dit soort ontwikkelingen en verschijnselen een beeld ontstaan van de oudere werknemer dat bijstelling behoeft. En dat geldt niet alleen voor de wijze waarop die senioren door de maatschappij en door collega’s wordt gezien. Het is niet denkbeeldig dat hij of zij zelf in dit beeld is gaan geloven.

Dus: na je vijftigste ben je kansloos op de arbeidsmarkt. Blijf lekker zitten waar je zit. Werk naar je pensioen toe, wel zo veilig. Voorkom situaties die tot ontslag of conflict kunnen leiden. Is dat wat de 50-plussers willen? Het is een aangeprate opvatting.