Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Verzorgende vaker ziek dan ambtenaar - Leaufort Terug naar boven

Verzorgende vaker ziek dan ambtenaar

Terug naar Nieuws

Medewerkers in de zorg zijn het vaakst ziek (5,12 procent van de werktijd). Op twee en drie staan werknemers uit de sector vervoer en communicatie (4,74%) en industrie (4,69%). Ambtenaren komen met 4,36 procent pas op de vierde plaats.

Dit blijkt uit cijfers van de jaarlijkse Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), zo schrijft Z24. Dit is opmerkelijk, want uit eerdere cijfers van het CBS bleek dat ambtenaren het meest ziek zouden zijn.

Betrouwbaarheid

Een verklaring zou kunnen zijn dat de eerdere cijfers zijn gebaseerd op een grote enquête onder werkgevers. Voor het laatste onderzoek zijn circa 21.000 werknemers ondervraagd.

‘Ik neig er wel naar te denken dat de uitkomst van de enquête onder werkgevers adequater is’, zegt de CBS-econoom. ‘Werkgevers registreren het ziekteverzuim over het algemeen gewoon. Dit zou dus moeten kloppen.’

Man/vrouw

Uit het laatste onderzoek blijkt verder dat mannen minder vaak ziek zijn dan vrouwen. Vrouwen verschenen, naar eigen zeggen, 4,91 procent van de tijd niet op hun werk, mannen 3,49 procent.

Het ziekteverzuim van ouderen ligt hoger dan dat van jongeren. Werknemers tussen de 55-64 verzuimden gemiddeld 5,82 procent, werknemers tussen de 25 en 54, 4,12 procent. Medewerkers jonger dan 25 waren slechts 2,39 procent van de tijd ziek.