Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Verhoogd CO2 tast besluitvaardigheid aan - Leaufort Terug naar boven

Verhoogd CO2 tast besluitvaardigheid aan

Terug naar Nieuws

CO2 in slecht geventileerde vergaderruimten tast de vermogens tot besluitvaardigheid en initiatief aan en maakt strategisch denken praktisch onmogelijk.

Wanneer de lucht om ons heen meer CO2 bevat, neemt de concentratie van dat gas ook in ons bloed toe, een conditie die wordt aangeduid met de term hypercapnie.

Alhoewel CO2 op zich niet giftig is, beïnvloedt het bij inademing wel de zuurgraad van bloed – en dat blijkt al bij veel lagere concentraties dan tot nog toe aangenomen merkbare mentale effecten te geven.

Onderzoekers van het Amerikaanse Berkeley Lab en de Staatsuniversiteit van New York testten proefpersonen op 3 ‘matig verhoogde’ CO2-niveaus voor 9 verschillende competenties die van belang zijn in besluitvorming. Al bij een niveau van duizend deeltjes per miljoen (ppm) waren de scores op 6 van deze indicatoren significant verlaagd.

Uitgeademde lucht

Deze concentratie is ongeveer tweeënhalf maal zo hoog als de huidige concentratie in de atmosfeer, en kan binnenshuis, in schoollokalen of op kantoor worden bereikt, simpelweg door een opbouw van uitgeademde lucht.

Tot nog toe werd gedacht dat CO2-niveaus nog minstens tien tot twintig keer hoger moesten liggen voor de eerste mentale effecten zouden optreden.

Strategisch denken

Wanneer de CO2-concentratie verder oploopt tot een waarde van 2.500 ppm zijn 7 van de 9 indicatoren voor besluitvaardigheid ‘sterk verminderd’. Strategisch denken en ‘het tonen van initiatief’ blijken dan praktisch al niet meer mogelijk.

Ook het vermogen om informatie te verwerken en ‘te zoeken naar bredere oplossingen’ is bij inademing van lucht met een dergelijk hoog CO2-gehalte volgens de onderzoekers al bijna niet meer functioneel. Alleen routinematige handelingen en ‘geconcentreerde activiteit’ leken nauwelijks door veranderingen in de gasconcentratie te worden beïnvloed.

Een CO2-gehalte van 2.500 ppm is ook in kantoorgebouwen zeldzaam. Volgens de onderzoekers wordt deze waarde soms echter nog overschreden in drukgebruikte vergaderruimten.

Bron: nu.nl