Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Thema: Hoe neemt u goede beslissingen - Leaufort Terug naar boven

Thema: Hoe neemt u goede beslissingen

Terug naar Praktijk / Thema's

Bewust of onbewust beslissingen nemen

Er zijn ruwweg twee manieren om beslissingen te nemen; op basis van gegevens (ratio) of op basis van intuïtie. Is één van deze stijlen beter dan de ander? Daar zijn de meningen over verdeeld, al laat onderzoek momenteel zien dat we helemaal niet zo ‘bewust beslissingen nemen’ als we eigenlijk denken. Ons onderbewuste speelt een veel grotere rol dan gedacht en (misschien wel) gewenst.

Werkgeheugen

Onze hersenen zijn op een doorsnee werkdag continu werkzaam; zowel bewust (focussen, redeneren, overleggen, schrijven etc.) als onbewust (filteren van informatie, opnemen van stimuli, motoriek). Het werkgeheugen speelt hierbij een grote rol, dit wordt namelijk gebruikt voor;

  • Het begrijpen van dingen;
  • Het nemen van beslissingen;
  • Het onthouden van zaken / het geheugen.

Helaas is het werkgeheugen een tijdelijke opslagplaats met de volgende beperkingen:

  • Een beperkte capaciteit;
  • Het is makkelijk af te leiden;
  • Het gebruikt veel energie.

Wat we leren van succesvolle mensen

Succesvolle mensen zorgen dat ze belangrijke beslissingen nemen vóórdat ze moe worden. Daarnaast werken ze geroutineerd om overbelasting te voorkomen. Stress heeft namelijk een negatieve invloed op het nemen van beslissingen; het kost veel energie.

Tips voor op het werk

Hoe meer routines we aanbrengen en hoe meer werkzaamheden we op de automatische piloot kunnen uitvoeren, hoe meer ruimte er overblijft om complexe informatie te verwerken.

De volgende tips helpen u om te zorgen voor ideale omstandigheden waarin u beslissingen kunt nemen:

1.   Laat het idee los dat beslissingen nemen alleen mogelijk is op basis van veel complexe informatie op methodische en bewuste wijze; teveel informatie is funest voor de kwaliteit van onze beslissingen.
2.   Verwerk e-mails en teksten in porties in plaats van op het moment dat u ze ontvangt.
3.   Zorg dat u periodes in een dag ongestoord kunt werken; maak bijvoorbeeld afspraken over het opnemen van de telefoon.
4.   Onderbreek de informatiestroom en gebruik uw onderbewuste; ‘slaap er een nachtje over’.
5.   Durf bij het nemen van snelle beslissingen te vertrouwen op uw emoties en intuïtie.

Uw werkgeheugen?

Leaufort zet tijdens assessments neuropsychologische tests in, welke goed geschikt zijn om de mentale activiteit in kaart te brengen (zie onze website assessment.leaufort.nl/psychologische-tests/neuropsychologisch-onderzoek voor meer informatie).

Het klinkt u wellicht wat abstract en klinisch in de oren, maar denk eens aan uw eigen werk, waar u continu bezig bent met het verwerken van informatie uit uw omgeving (een collega die u iets vraagt, een telefoontje tussendoor, een nieuwe prioritering in uw huidige taken etc.). Hoe effectief verwerkt u informatie?

Met een neuropsychologische oefening brengt Leaufort in kaart hoe goed iemand is in het tegelijkertijd verwerken van routine- en probleemoplossende taken. Daarnaast wordt de frustratietolerantie gemeten: presteert iemand beter, hetzelfde of slechter in een situatie met verhoogde eisen?

Bent u nieuwsgierig geworden? Neem dan gerust contact op met een psycholoog bij Leaufort.