Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Tekort aan goed opgeleid personeel - Leaufort Terug naar boven

Tekort aan goed opgeleid personeel

Terug naar Nieuws

Midden-Nederland heeft binnen tien jaar grote behoefte aan hoger opgeleiden

De komende tien jaar dreigt in de regio Midden-Nederland een groot tekort aan goed opgeleid personeel. Daarnaast ontstaat er aan de onderkant van de arbeidsmarkt een overschot aan laaggeschoolde medewerkers die geen baan kunnen vinden.

Deze trends komen naar voren uit het onderzoek ‘De arbeidsmarkt van Midden-Nederland 2020’ dat in opdracht van de KvK Midden-Nederland is uitgevoerd door onderzoeksbureau EIM. Het rapport is vandaag in Utrecht aangeboden aan VNO-NCW en MKB-Nederland en van een reactie voorzien door prof. dr. O. Atzema van de Universiteit Utrecht.

Bedreigde positie

De onderzoeker signaleert dat de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt de economische positie van de regio Midden-Nederland bedreigen. Daarnaast ontstaat er een maatschappelijk probleem waar het gaat om laaggeschoolde medewerkers. De KvK wil voorkomen dat deze voorspellingen bewaarheid worden en gaat daarover de dialoog aan met zowel ondernemers als de onderwijssector.

Uitkomsten

In de periode tot 2020 zal de werkgelegenheid in Midden-Nederland gemiddeld met 0,5 procent toenemen wat neerkomt op bijna 35.000 banen. De groei zit vooral in de sector gezondheid & technologie (gemiddeld 1,9 procent per jaar) en wat gematigder in de financiƫle en adviesdiensten (0,5 procent per jaar) en ICT & media (0,4 procent per jaar). Krimp zal zich vooral voordoen in de metaal & maakindustrie (-2,1 procent per jaar).

De werkloosheid stijgt naar verwachting tot 4,7 procent in 2020, vooral bij laag en middelbaar opgeleiden. Ten aanzien van personeel op hoger en wetenschappelijk niveau ontstaat daarentegen een tekort van ruim 14.000. Dit is vooral het geval bij enerzijds medische, verzorgende en pedagogische beroepen en anderzijds docenten en leraren.

Bron: KvK