Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Teamrollen van Belbin - Leaufort Terug naar boven

Teamrollen van Belbin

Een zeer bekende en veel toegepaste methode voor succesvolle teamsamenstelling is ontwikkeld door de Britse wetenschapper Meredith Belbin. Volgens Belbin is het belangrijk om een optimaal evenwicht tussen negen teamrollen te hebben bij het samenstellen team, waardoor de kwaliteiten van een team het beste tot uiting komen.

De negen teamrollen van Belbin

De 9 teamrolprofielen van het model van Belbin zijn als volgt:

  • Uitvoerder/ Bedrijfsman: nuchtere, taakgerichte aanpakker.
  • Brononderzoeker: extraverte, enthousiaste netwerker.
  • Plant: creatieve, fantasierijke solist.
  • Monitor: verstandige, bedachtzame en kritische analist.
  • Vormer: extraverte en dynamische drijvende kracht.
  • Voorzitter/Coördinator: organisator en coördinator van het team, die procedures aangeeft.
  • Zorgdrager/Afronder: nauwgezette, zorgvuldige kwaliteitsbewaker.
  • Groepswerker: behulpzaam en attent, verbinder en creëert sfeer.
  • Specialist: toegewijde vakman, richt zich op zijn vakgebied en minder op het team.

Meerdere rollen vervullen

Ieder teamlid heeft 2 of 3 teamrollen die van nature goed bij hem of haar passen. Volgens Belbin is het belangrijk om bewust te zijn van deze teamrollen, deze verder te ontwikkelen en in te zetten om tot optimale samenwerking te komen.

Wat kan Leaufort voor u betekenen?

Leaufort kan uw (project)team onderzoeken door een Belbin test / teamscan uit te voeren, waarmee bepaald wordt wie welke rollen aanneemt en hoe de rollen in uw team zich tot elkaar verhouden. Kennis en inzicht over uw persoonlijke rolvoorkeuren en die van uw teamleden leiden namelijk tot verbetering van de samenwerking en daarmee tot meer productiviteit. Leaufort biedt u naast het onderzoek, tevens praktische tips, inzicht over ontwikkelmogelijkheden en training/coaching.

Wilt u alvast een eerste indicatie van welke Belbin teamrollen u het meeste aanneemt? Vul dan de gratis Belbin test in.

Bent u benieuwd naar de professionele test van Belbin en de dienstverlening van Leaufort? Neem dan contact op met een van onze organisatieadviseurs via info@leaufort.nl of telefoonnummer 0418 573 650.

Lees meer over Belbin.