Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Stress of burnbout? - Leaufort Terug naar boven

Stress of burnbout?

Terug naar Nieuws

Burnout betekent opbranden of over de kop werken of doen doorslaan. De betekenis verraadt al meteen waar het over gaat: uw personeel werkt te hard. Iemand die ‘burned-out’ raakt is als een auto die zijn laatste benzinereserves opbrandt: de energiereserves zijn op. Hij kan geen stap meer verder. Het is lang niet altijd merkbaar dat iemand zijn reserves aanspreekt en daarom overvalt de diagnose burnout andere medewerkers en werkgevers nogal. Dat kan een reden zijn dat de aandoening als aanstelleritus wordt afgedaan.

Aanstelleritus?

De ziekte burnout is de laatste jaren zo vaak beschreven dat het een modewoord lijkt te worden. Burnout? Stel je niet aan en maak het werk af. Vroeger konden de mensen ook doorwerken is de gedachte erachter. Maar vroeger wisten werknemers vaak beter wat van hen werd verwacht. In Nederland kennisland speelt werk zich steeds meer af in mentale processen en dan ook nog achter een pc. Het kan altijd beter en sneller. Er kan altijd een beetje meer bij. Daarnaast is het privé-leven ook al zo volgeboekt. Werknemers hebben vaker dan vroeger het gevoel dat ze het werk en hun eigen gevoelens niet meer in eigen hand hebben. Ze voelen zich opgejaagd, rusteloos en gespannen en worden prikkelbaar.

Verschil tussen werkstress en burnout

Burnout wordt vaak verward met stress of overspannenheid. Toch zijn er verschillen. Werkstress ontstaat doordat de capaciteiten van een werknemer overbelast zijn. Veel overwerk of een deadline geeft dat soort stress. Maar in tegenstelling tot een burnout kan de werknemer zijn taken wel aan. De klachten verdwijnen vanzelf, als de situatie stopt. Houden de stresssituatie en daardoor de klachten aan, dan kan werkstress op den duur leiden tot overspanning of burnout.

Overspannen

Een overspannen medewerker is het punt zijn taken nog aan te kunnen al gepasseerd. Hij functioneert minder goed en meldt zich regelmatig ziek. De prognose bij overspanning is gunstig: in de meeste gevallen nemen de klachten na verloop van tijd (bijvoorbeeld na een ziekmelding) af. Maar is er in de werksituatie en bij de medewerker zelf niets veranderd, dan kunnen opnieuw klachten ontstaan. De werknemer heeft kans op een burnout. Burnout wordt gezien als het eindstadium van jarenlange werkstress en/of overspanning.