Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Sociaal en analytisch vermogen onderdrukken elkaar - Leaufort Terug naar boven

Sociaal en analytisch vermogen onderdrukken elkaar

Terug naar Nieuws

Uit recent onderzoek blijkt dat wie zijn brein analytisch gebruikt, zijn sociale vermogens onderdrukt en vice versa. Dit kan verklaren waarom mensen soms geheel op hun gevoel afgaan zonder de feiten te checken of dat bij complexe vraagstukken de menselijke kant vaak onderbelicht blijft.

Psychologen van drie Amerikaanse universiteiten publiceren de bevinding in de online editie van Neuroimage.

Ze onderwierpen 45 studenten in een MRI-scanner aan een serie taken die een van twee vermogens aansprak: het zich kunnen verplaatsen in anderen en het inschatten van de eigenschappen van objecten.

Uit de MRI-beelden bleek dat de sociale problemen de hersengebieden deactiveerden die voor analytische vraagstukken nodig waren en andersom gold hetzelfde. De activiteit in de onderdrukte gebieden was zelfs nog lager dan in rustfase, tussen de taken door. Afhankelijk van de taak (sociaal of analytisch) werd de informatie op een andere manier verwerkt.

Men denkt dat de remming tussen de domeinen wordt bepaald door de noodzaak van mensen om onderscheid te maken tussen mensen en voorwerpen. Het zou bijvoorbeeld onnodig zijn om een gevoel van mededogen te hebben voor een voorwerp. Daarentegen is het vaak raadzaam om rekening te houden met de gevoelens van een medemens.

Niet tegelijk

Omdat de onderzoekers geen taak voorschotelden die zowel maximale sociale als analytische vaardigheden vergde, konden ze niet aantonen of de twee naast elkaar goed kunnen functioneren of dat de een de ander harder onderdrukt dan de ander. Het lijkt er op dat het brein soms wel tegelijk empathisch en analytisch kan werken, maar dat er een limiet aan deze capaciteit zit; de twee kunnen samen niet optimaal functioneren. Dit zou kunnen verklaren waarom bij mensen met autisme het analytisch vermogen relatief vaak goed ontwikkeld is. Het wordt niet belemmerd door empathie.

Wisselen

De onderzoekers benadrukken dat het mogelijk is om te wisselen tussen de twee systemen, en raden dat ook aan. Veel mensen vertrouwen volgens hen te veel op een van de twee systemen. Door problemen/vraagstukken vanuit meerdere kanten te bekijken, dus zowel vanuit het gevoel als vanuit het verstand, levert het een completer beeld op van de situatie en de mogelijke oplossingen. Het is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Doordat in het brein automatisch één van de domeinen de overhand krijgt, vergt het bewuste aandacht om het andere domein in te schakelen. Leaufort combineert al jaren beide domeinen in haar werkzaamheden door zowel met bedrijfskundige als psychologische expertise naar vraagstukken te kijken.

Bron: Nu.nl
Het volledige wetenschappelijke artikel kunt u vinden op: http://scottbarrykaufman.com/wp-content/uploads/2012/11/Jack-et-al.-in-press.pdf