Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Slagvaardig door horizontale taakdifferentiatie - Leaufort Terug naar boven

Slagvaardig door horizontale taakdifferentiatie

Terug naar Nieuws

Horizontale taakdifferentiatie

Wanneer meer werk moet worden gedaan door minder mensen, moet de organisatie slagvaardiger worden. Een manier om dit te bereiken is horizontale taakdifferentiatie. Bij horizontale taakdifferentiatie voert iedereen vaste, functiespecifieke taken uit en worden extra taken over alle medewerkers verdeeld. Staffunctionarissen zoals P&O-ers krijgen hier bijvoorbeeld vaker mee te maken; naast hun vaste takenpakket pakken ze steeds meer bijkomende zaken op. De hogere motivatie die bij een verbreding van het takenpakket hoort, levert een beter rendement op, ondanks dat het specialisatie kan bemoeilijken1.

Enkele andere voordelen van horizontale taakdifferentiatie zijn;

  • het werk wordt afwisselender;
  • er is meer ruimte voor kennisoverdracht en persoonlijke ontwikkeling;
  • mensen zijn breder inzetbaar.

Neveneffect: ontwikkelen andere competenties

De taakdifferentiatie leidt er ook toe dat medewerkers andere competenties gaan ontwikkelen, zoals plannen en organiseren, coaching en samenwerken. Het doet dus meer beroep op de vaardigheden van medewerkers die bij een bestaand takenpakket vaak al voldoende worden uitgedaagd.

Andere bijkomende neveneffecten zijn;

  • niet iedereen heeft de benodigde capaciteiten om nieuwe competenties eigen te maken;
  • uitbreiding van het takenpakket zonder bijbehorende salarisverhoging, kan demotiverend werken;
  • specialisten die zich bezig houden met innovatie & strategie, kunnen meer afgeleid worden.

Wat kunnen de gevolgen zijn als de taken worden verdeeld, zonder dat er goed naar de persoon wordt gekeken? Een verminderde effectiviteit ligt voor de hand. Of men raakt door de uitbreiding van competenties minder intrinsiek gemotiveerd door het werk.

Ontwikkelassessment

Om ongewenste neveneffecten te voorkomen, moet er dus zorgvuldig worden gekeken naar kennis, vaardigheden en ook het karakter van een medewerker. Een ontwikkelassessment kan op dit punt de juiste informatie leveren zodat een manager weet bij wie hij welke taken het beste kan neerleggen. Naast deze informatie, wordt het ook helder waar de talenten van een medewerker liggen en op welk gebied iemand zich nog kan ontwikkelen. Bovendien geeft het antwoord op de vragen welke werkomgeving en aard van de taken het beste bij een medewerker passen en welke aansturing een medewerker het meeste motiveert.

Door inzicht in het bovenstaande is het voor een organisatie dus mogelijk om, in tijden van krapte, te roeien met de riemen die je hebt.

Bent u nieuwsgierig wat het potentie van uw organisatie is, of heeft u een praktijkvoorbeeld hoe u dit hebt aangepakt? Kijk voor meer informatie over bijvoorbeeld een ontwikkelassessment op: assessment.leaufort.nl.

1: Mintzberg H. (1991), Organisatiestructuren, Schoonhoven: Academic Service.