Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Selectiemethode en de inzet van het assessment center - Leaufort Terug naar boven

Selectiemethode en de inzet van het assessment center

Terug naar Nieuws

Selectiemethodes en de inzet van het assessment center

HR-managers maken gebruik van werving- en selectiemethoden die niet effectief zijn, terwijl ze de methoden die wel effectief zijn, links laten liggen. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Personeelsselectie in Nederland’ van Yacht en de Universiteit van Amsterdam.

Jean Paul Drabbe, competence directeur van Yacht, stelt op P&O Actueel dat er de afgelopen twintig jaar weinig veranderd is in de manieren om personeel te werven en te selecteren: “Nog steeds wordt veel waarde gehecht aan assessmentcenters , terwijl uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dat maar weinig voorspellende waarde heeft. Ook worden bij meerdere kandidaten voor één functie nog steeds ongestructureerde interviews gehouden, terwijl je zou mogen verwachten dat er dan een gestandaardiseerde vragenlijst wordt opgesteld.”

Hoe dan wel?

Uit het onderzoek komen ook methoden naar voren die wel een hoge voorspellende waarde op succes hebben. Jean Paul Drabbe: “Een capaciteitentest (intelligentie bijvoorbeeld) is een goede voorspeller van succes. Er wordt nu veel gekeken naar kennis en vaardigheden uit het verleden, terwijl je meer moet kijken naar iemands capaciteiten om verder te groeien in jouw organisatie.”

Verder is het volgens hem belangrijk om bij meerdere kandidaten gelijke vragenlijsten te gebruiken en je werving- en selectiemethoden regelmatig te evalueren. “Je ziet dat de meeste bedrijven amper de effectiviteit van hun beleid evalueren. Door deze inefficiëntie ontstaan er nog altijd meer mismatches dan nodig is.”

Leaufort werving en selectiebureau praktiseert deze methode al jaren met succes. Voor elke vacature wordt een lijst met specifieke vragen samengesteld en bij alle kandidaten gelijk gehanteerd tijdens de interviews. Overigens denken de consultants van Leaufort ook wat genuanceerder over de inzet van hun assessment center. De tests die Leaufort toepast zijn ook functie- en capaciteitsgericht. We kunnen uit een groot aantal tests kiezen die juist wel een voorspellende waarde hebben. Bovendien wordt door de toepassing van Neuropsychologische tests de validiteit van de tests nog eens aanmerkelijk vergroot. Deze tests zetten wij ook in bij potentieelonderzoek wat gedaan wordt o.a. bij loopbaanbegeleiding en interne sollicitaties.