Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Recessie ten einde - Leaufort Terug naar boven

Recessie ten einde

Terug naar Nieuws

De wereldwijde recessie nadert haar einde. Zowel in de Verenigde Staten als in de eurozone komt er dit kwartaal al een einde aan de economische krimp.

Dat voorspelde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) donderdag.

De OESO voorspelt dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal met 1,6 procent groeit op jaarbasis. Voor de landen in de eurozone wordt een gemiddelde groei van 0,3 procent voorzien. Japan groeit dit kwartaal naar verwachting met 1,1 procent.

Zwak herstel

Daarmee treedt het herstel eerder in dan de denktank van de geïndustrialiseerde landen twee maanden geleden nog dacht. De organisatie waarschuwt echter dat het herstel nog lange tijd zwak zal zijn.

‘Beperkte capaciteit, lage winstgevendheid, stijgende werkloosheid, zeer beperkte loonstijgingen en aanhoudende prijsdalingen op de huizenmarkt zullen de toename van de bestedingen beperken’, aldus de OESO.

Eurozone

Toch zet de groei in de eurozone en de VS in ieder geval in het laatste kwartaal van dit jaar nog door. Naar schatting groeien de eurolanden in de laatste drie maanden van dit jaar met gemiddeld twee procent. De Amerikaanse economie wordt dan 2,4 procent groter.

De recessie houdt volgens de OESO dit kwartaal nog wel aan in Italië en Groot-Brittannië. Deze landen laten de economische krimp pas in het vierde kwartaal achter zich. Er werden geen specifieke voorspellingen voor de Nederlandse economie gedaan.