Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Precies en expressief communicerende leidinggevenden succesvoller - Leaufort Terug naar boven

Precies en expressief communicerende leidinggevenden succesvoller

Terug naar Nieuws

Leidinggevenden zijn succesvoller als ze precies en expressief communiceren. Dat is de belangrijkste uitkomst van het onderzoek dat Angelique Bakker deed naar de manier waarop leidinggevenden met hun medewerkers communiceren en hoe die dat ervaren.

Leiding geven is een proces van beïnvloeden waarbij communicatie een belangrijke rol speelt. Medewerkers zijn onder andere meer tevreden, vinden dat hun leidinggevenden beter presteren, ervaren hun relatie met hun leidinggevende als beter en vertrouwen hun leidinggevende meer naarmate hun leidinggevende preciezer en expressiever communiceert. Iemand die expressief communiceert, praat gemakkelijk en geeft richting aan een gesprek of discussie, is informeel en weet mensen met elkaar te laten lachen. Iemand die precies communiceert, vertelt beknopt en weldoordacht een gestructureerd verhaal dat echt ergens over gaat.

Naarmate leidinggevenden meer expressief en precies communiceren, zullen medewerkers hen aardiger vinden en meer als expert zien. Dat zijn twee belangrijke beïnvloedingsbronnen die waarschijnlijk verklaren waarom deze manieren van communiceren bijdragen aan meer succes voor een leidinggevende.

In de praktijk krijgt iemand vaak een leidinggevende functie aangeboden als hij/zij goed is in zijn/haar werk of omdat ze niet verder kunnen doorgroeien in hun huidige functie. Daarbij wordt nauwelijks gekeken hoe een potentiële leidinggevende communiceert. Door dit wel mee te laten wegen in de beslissing om een medewerker leiding te laten geven is de kans groter dat deze succesvol zal zijn in de organisatie. Het is daarom ook interessant voor selectie- en ontwikkeltrajecten voor leidinggevenden om te onderzoeken in welke mate expressiviteit en precisie in communicatie kunnen worden aangeleerd.

Bron: A. Bakker-Pieper, Vrije Universiteit Amsterdam