Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Personeelstekort opgelost door inzet zieke werknemers - Leaufort Terug naar boven

Personeelstekort opgelost door inzet zieke werknemers

Terug naar Nieuws

Bedrijven lossen hun personeelstekort steeds vaker op door zieke werknemers terug te halen naar de zaak. Dat constateert ArboNed, met 16 procent marktaandeel een van de grootste arbodiensten van Nederland.

Bedrijven willen hun werknemers uiteraard zo slim mogelijk inzetten, en dat geldt ook voor werknemers die zich ziek hebben gemeld. ‘Die kunnen vaak nog aan de slag in een andere functie, die ze met hun klachten nog wel gemakkelijk kunnen uitoefenen’, aldus Willem van Rhenen, bedrijfsarts en manager bij ArboNed tegenover De Pers.

Van Rhenen ziet steeds meer bedrijven die bijvoorbeeld de magazijnmedewerker met schouderklachten vragen naar de zaak te komen, om bijvoorbeeld de receptioniste te vervangen die een paar maanden met zwangerschapsverlof is.

Schaarste

Tot nu toe deden bedrijven dat niet snel. De zieke magazijnmedewerker mocht thuis blijven tot die weer helemaal hersteld was en de receptioniste werd vervangen door een uitzendkracht of een werknemer met een tijdelijk contract.

De uitzendkrachten of werknemers met tijdelijke contracten worden echter steeds schaarser, zodat bedrijven er meer en meer toe overgaan hun zieke werknemers eerder terug te halen naar de zaak.

Zorgvuldig

Arbodiensten helpen de bedrijven daarbij. ‘We ontwikkelen allerlei producten waarmee we kunnen meten wat de werknemer nog kan doen. Het inzetten van zieken moet namelijk wel zorgvuldig gebeuren. Als we mensen te vroeg aan het werk zetten of in een verkeerde functie, krijgen ze juist meer klachten. Dat schiet niet op’, licht Van Rhenen toe.