Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Ontslagvergoeding met 30 procent gedaald - Leaufort Terug naar boven

Ontslagvergoeding met 30 procent gedaald

Terug naar Nieuws

De ontslagvergoeding voor werknemers is in de eerste vier maanden van dit jaar met zo’n 30 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. De kantonrechter kende dit jaar gemiddeld 27.000 euro toe, terwijl dat vorig jaar nog ruim 37.000 euro was.

Dat meldt de Volkskrant op basis van onderzoek door de Amsterdamse kantonrechter Fruytier. Fruytier onderzocht het effect van de met ingang van dit jaar gewijzigde kantonrechtersformule.

Hiervoor bekeek hij 154 dossiers die tussen januari en april werden behandeld bij de Amsterdamse rechtbank. Van die 154 zaken mondden er 80 uit in een ontslagvergoeding, die gemiddeld dus een derde lager uitviel dan vorig jaar.

Rekenformules

Die daling is volledig toe te schrijven aan de nieuwe kantonrechtersformule. In de oude formule ontvingen werknemers een maandsalaris per gewerkt jaar, jaren na hun 40ste telden anderhalf keer mee en jaren na hun 50ste telden dubbel.

In de nieuwe formule zijn dienstjaren tot 35 jaar nog maar een half maandsalaris waard. De jaren tussen 35 en 45 zijn goed voor één maandsalaris, die tussen 45 en 55 tellen anderhalf keer mee en die na 55 tellen dubbel. Door de nieuwe formule kan de ontslagvergoeding tot 50 procent lager uitvallen dan voorheen.

‘Ongelukkige samenloop’

Dat de lagere ontslagvergoeding juist samenvalt met de sterk verslechterde arbeidsmarkt is volgens de kantonrechters een ‘ongelukkige samenloop in de tijd’, zo meldt Fruytier. ‘Maar de nieuwe formule wordt op zitting en in de stukken op dit moment niet meer ter discussie gesteld.’

Overigens loopt ongeveer de helft van de ontslagzaken in Nederland via de kantonrechter.