Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Ontkoppel om na te denken - Leaufort Terug naar boven

Ontkoppel om na te denken

Terug naar Praktische modellen

Ontkoppel om na te denken
Wij zijn tegenwoordig vrijwel allemaal breinwerkers. Toch gebruiken wij onze hersenen – ons belangrijkste instrument om creatief, innovatief en productief te zijn – ongelooflijk inefficiënt, betoogt de Vlaamse prof. dr. Theo Compernolle. „Door te multitasken en voortdurend verbonden te zijn met onze smartphone leggen we ons brein aan banden.” Zijn advies: ontkoppel om na te denken.
„Als Steve Jobs voortdurend in de weer was geweest met zijn smartphone, dan had hij nooit de iPhone uitgevonden”, stelt de neuropsychiater, die al jaren werkzaam is als consultant en executive coach. Recent verscheen zijn boek ’Brainchains’, dat in het Nederlands werd vertaald als ’Ontketen je brein’.
„Uit onwetendheid slaan we ons denkend brein dagelijks in de boeien”, zegt Compernolle, die als adjunct-professor is verbonden aan Cedep European Center for Executive Development. „We denken dat we kunnen multitasken, maar dit is klinkklare onzin. Geen enkel denkend brein, ook dat van vrouwen niet, kan geconcentreerd twee taken tegelijk uitvoeren.”
Schakelen
„Wat mensen in feite doen, als ze proberen te multitasken, is razendsnel tussen de twee taken heen en weer schakelen. Die continue switches die het denkend brein moet maken, kosten extreem veel energie, tijd en fouten. Daardoor komen de meeste werknemers ’s avonds veel vermoeider thuis van kantoor dan nodig is.”
Elk bericht dat je in je scherm ziet verschijnen, ook al doe je er niet direct iets mee, kost je zo twee minuten concentratieverlies, weet de professor uit Brussel. „Daarbij komt dat jong en oud bij elke pop-up van een mail of Whatsapp lichte stress ervaren. Die chronische stress is op langere termijn heel erg schadelijk.”
Heksenketel
Ook de kantoortuin doet meer kwaad dan goed, ontdekte Compernolle. „In open kantoren worden werknemers gemiddeld om de drie minuten gestoord. Het is een mirakel dat er in zo’n heksenketel nog creatieve ideeën ontstaan.”
“Check hooguit vier keer per dag je mail”
Begrijp de Vlaming niet verkeerd. Zijn boek is geen pleidooi tegen de computer, smartphone of tablet. „De huidige technologie is natuurlijk fantastisch, maar de techniek is nog zo jong dat we nog niet geleerd hebben er goed mee om te gaan. Het punt is dat de software die we gebruiken is ontwikkeld om continu onze aandacht te trekken. Zo vlinderen we van het ene onderwerp naar het andere.”
Voldoende slapen
„Als consument is dat geen probleem. Maar als professional ben je er niet om passief informatie tot je te nemen. Je wordt juist betaald om informatie efficiënt en effectief te verwerken om vervolgens nieuwe informatie of producten te kunnen creëren.”
Dat lukt volgens Compernolle alleen als we regelmatig ontkoppelen om te ontspannen en voldoende slapen zodat ons brein ook kan herstellen en zijn archiverend werk kan doen. „In het Engels klinkt het heel mooi: disconnect to reflect.”
Stoorzenders
Daarnaast moeten we taakwisselingen radicaal uitroeien. „Ik adviseer om alle werkzaamheden op te knippen in blokken. Check hooguit vier keer per dag je mail. Werk alle telefoontjes die je moet plegen achter elkaar af.”
En zorg ervoor dat je als je een rapport moet schrijven of plan uitwerken je door niets of niemand laat storen. „Schakel alle stoorzenders uit. Ook je smartphone. Want altijd maar verbonden willen zijn, is helemaal niet zo smart.”
bron: Telegraaf – auteur: Paola van de Velde