Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Nederlandse werkgever hecht veel waarde aan IQ-test - Leaufort Terug naar boven

Nederlandse werkgever hecht veel waarde aan IQ-test

Terug naar Nieuws

Werkgevers besteden steeds meer aandacht aan de sollicitatieprocedure. In Nederland komt de IQ-test als onderdeel van de procedure opvallend veel voor bij topwerkgevers, in tegenstelling tot andere landen wereldwijd.

Dat blijkt uit het International HR Best Practice Report van het CRF Institute, uitgevoerd onder 656 bedrijven in negen Europese landen, China, Zuid-Afrika en Brazilië.

Hoe meer aandacht organisaties besteden aan de sollicitatieprocedure, hoe lager het personeelsverloop. Meest populair zijn het assessment, de referentiecheck en de sessie met toekomstige collega’s. David Plink, CEO van het CRF Institute: “Wij constateren een structurele professionalisering van HR-management. Ondanks het feit dat de economische omstandigheden onzeker zijn, zie je dat organisaties blijven investeren in werknemers en hun ontwikkeling.”

Sollicitatieproceduren bij onderzochte organisaties

Tabel: Sollicitatieprocedures in de onderzochte landen voor hoog opgeleide werknemers bij topwerkgevers

Onderscheid sollicitanten

Alle onderzochte sollicitatiemethodes komen in 2012 vaker voor dan in 2011. De IQ-test wordt door de respondenten wereldwijd het minst gebruikt. Echter, in Nederland gebruikt maar liefst 51 procent van de topwerkgevers deze methode graag. Alleen in China ligt dit percentage hoger, namelijk op 54procent. Plink: “In China is het aanbod van werknemers heel groot, de IQ-test is een makkelijk middel om onderscheid te maken in de sollicitanten. De Nederlandse economie is echter vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland. Dat maakt het verschil opvallender.”

Bron: HRpraktijk