Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Nederlandse manager is niet meer van deze tijd - Leaufort Terug naar boven

Nederlandse manager is niet meer van deze tijd

Terug naar Nieuws

De razendsnelle opkomst van China toont aan dat het zakenleven sneller dan ooit verandert. Nederlandse managers met hun stijl van overleg en consensus dreigen de boot te missen. Deze tijd vraagt om een sterke baas, die knopen doorhakt.

Veel bedrijven in ons land staan voor ingrijpende beslissingen, waarvan de uitkomsten met veel onzekerheden zijn omgeven, stelt Willem van der Schoot, bestuursvoorzitter van het gerenommeerde consultancybedrijf Boer & Croon.

Concurrenten van morgen

Wel of niet outsourcen? En zo ja, waar naar toe? ‘Daar komt nog bij dat de noodzaak nog niet aangetoond kan worden door te verwijzen naar anderen in de sector. Immers, zij worstelen met dezelfde onzekerheden. En het is nog maar de vraag of de concurrenten van vandaag de concurrenten van morgen zijn. Kijk naar wat in de reisbranche, de effectenwereld en het krantenbedrijf heeft plaatsgevonden. Moeilijke vragen, die zich volgens Van der Schoot niet lenen voor collegiale besluitvorming.

Volledige verantwoordelijkheid

Nederlandse managers zijn niet opgeleid om in deze situatie het voortouw te nemen, vindt Van der Schoot. ‘Het Nederlandse bestuursmodel dateert uit een periode waarin de toekomst van een onderneming redelijk voorspelbaar was en dat in die situatie prima voldeed.’

Wie werkelijk begrepen heeft wat de nieuwe tijd vraagt, moet de mensen gaan zoeken die de zware, risicovolle beslissingen niet uit de weg gaan. Mensen die daadwerkelijk knopen kunnen doorhakken en daarvoor de volledige verantwoordelijkheid willen nemen. Ze zijn er ongetwijfeld, alleen zijn het er niet veel’, schrijft hij in Het Financieele Dagblad.