Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Naderend besluit over ontslagvergoedingen - Leaufort Terug naar boven

Naderend besluit over ontslagvergoedingen

Terug naar Nieuws

Ruim tweehonderd kantonrechters moeten vandaag beslissen over een herziening van de kantonrechterformule, die bepaalt waar een ontslagen werknemer recht op heeft.

Met het oog op een dreigende recessie lijkt het een deel van de rechters geen goed idee om de aanbevolen verlaging van ontslagvergoedingen door te voeren. Het is daarom onwaarschijnlijk dat de rechters tot een beslissing komen, meldt Het Financieele Dagblad.

‘We hadden een maand of vier om dit voor te bereiden. Maar in een periode van twee maanden is alles anders. Dan is het een reĆ«le optie om nu maar even niets te doen’, verklaart kantonrechter en woordvoerder Kees Wallis in het FD.

Jongeren bevoordeeld

Wallis erkent dat er onder de kantonrechters verschillend gedacht wordt over de herziening, die onder meer nodig zou zijn omdat jonge werknemers te veel zouden profiteren van de huidige kantonrechterformule (die voor de meeste werknemers neerkomt op een maand salaris per gewerkt jaar).

Jonge werknemers zouden immers snel weer aan een nieuwe baan komen. Daarnaast speelt de vraag of werkgevers die in scholing van hun werknemers investeren een lagere ontslagvergoeding mogen betalen.

Eigen plan

De laatste jaren zijn steeds meer kantonrechters uit onvrede over de formule hun eigen plan gaan trekken. Volgens Wallis is het daarom belangrijk om bij de vandaag te nemen beslissing ‘de eenheid van denken te behouden’.

Als de aanbevelingen niet op ruime steun van de aanwezige kantonrechters kunnen rekenen, dan lijken ze daarmee ook van de baan, zo denkt Wallis.

‘Geen taak van kantonrechter’

PvdA-Kamerlid Jacques Tichelaar vindt de aanbevelingen neigen naar ‘arbeidspolitiek’. ‘Dat is niet de taak van de kantonrechters. Of je snel een baan vindt heeft met meer dan leeftijd te maken. Als je stelt dat jongeren wel met iets minder toekunnen, dient de vraag zich aan waarom de ontslagvergoeding voor ict’ers niet verlaagd wordt’, aldus Tichelaar. Hij twijfelt bovendien of de aanbevelingen nog wel houdbaar zijn ‘in het licht van de recessie’.

Rekening houden

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum heeft minder moeite met de aanbevelingen, al verwacht hij wel dat de kantonrechters ‘rekening houden met veranderende omstandigheden’. ‘Je moet niet denken dat conjuncturele werkloosheid niet meer voorkomt.’

Van Hijum hoopt bovendien dat de kantonrechters zich uitspreken over het plan om een maximale ontslagvergoeding in te voeren bij jaarsalarissen boven de 75.000 euro. Er is namelijk nog geen wetsvoorstel daartoe naar de Tweede Kamer gestuurd.