Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Multitasken belemmert creativiteit - Leaufort Terug naar boven

Multitasken belemmert creativiteit

Terug naar Nieuws

Mensen worden creatiever wanneer zij beschikken over een groter werkgeheugen. Dit ontdekten wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen. Het beeld dat creativiteit vooral een spontaan, onbewust proces is, wordt met dit onderzoek weerlegd. De bevindingen hebben ze gepubliceerd in het vaktijdschrift Personality and Social Psychology Bulletin.

Het werkgeheugen is het deel van het menselijk brein dat betrokken is bij bewuste denkprocessen en is nodig om informatie tijdelijk vast te houden om het gecontroleerd te kunnen bewerken.

Hoewel onbewuste processen zeker hun steentje zullen bijdragen, concluderen de onderzoekers dat werkgeheugen en bewust kunnen denken een belangrijke voorwaarde is om creatief te denken en te doen. Een groter werkgeheugen stelt mensen in staat om informatie langer vast te houden, te combineren, en ook om meer doelgericht te werken. Om creatief te kunnen zijn is het dus belangrijk dat het werkgeheugen niet teveel wordt belast met irrelevante taken en dat alles wat het werkgeheugen beperkt, zoals vermoeidheid en tijdsdruk, zoveel mogelijk wordt vermeden.

Voor het onderzoek deden deelnemers in verschillende experimenten creatieve taken. Zo moesten zij creatieve oplossingen bedenken voor complexe problemen, of originele ideeën bedenken tijdens een korte brainstormsessie. In één van de experimenten werden semiprofessionele cellisten gevraagd om een aantal korte improvisaties te spelen, die later beoordeeld werden op originaliteit.

Het bleek dat wanneer deelnemers moesten multitasken, en dus hun werkgeheugen tijdelijk overbelast werd, zij niet langer in staat waren om creatieve oplossingen te bedenken. Ook bleek dat semiprofessionele cellisten minder creatieve improvisaties maakten naarmate zij minder werkgeheugen beschikbaar hadden. Tenslotte bedachten mensen met een groter werkgeheugen meer originele ideeën tijdens de brainstormsessie.

Bron: IntermediairPW