Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Meepraten over de financiële crisis? - Leaufort Terug naar boven

Meepraten over de financiële crisis?

Terug naar Nieuws

De belangrijkste financiële begrippen die niet mogen ontbreken in uw vocabulaire.

Bailing out

Bail out is een woord dat in het Engels is afgeleid van borgstelling. De Nederlandse vertaling is reddingsoperatie. Bij bailing out wordt een transactie of trade zonder meer gestopt, onafhankelijk van omstandigheden als koersen, optredende verliezen en dergelijke.

Beurskrach

Ook wel: beurscrash. Een plotselinge daling van de koersen van verhandelde effecten die anderen meesleept, waardoor er een crisis op de effectenbeurs ontstaat. Deze daling kan zeer plotseling gebeuren, effecten kunnen binnen een dag tijd in waarde halveren of nog verder dalen.

Collateralized debt obligation (CDO)

Een type obligatie met onderpand, zoals een verzameling gebundelde hypotheken. Kenmerk van CDO’s is dat ze zijn onderverdeeld in tranches (gedeeltes) waarbij een rangorde is bepaald voor de terugbetaling van de schuld aan de houders van elke tranche.

Credit Default Swap (CDS)

Financieel product, waarbij de bezitter van een obligatie verzekerd is tegen de mogelijkheid dat het bedrijf de lening niet kan terugbetalen.

Deposito-garantiestelsel

Het stelsel dat bescherming biedt als een bank – waarop het depositogarantiestelsel van toepassing is – niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen, bijvoorbeeld bij een faillissement.

Europese Centrale Bank (ECB)

De centrale bank voor de Europese gemeenschappelijke munt, de euro. Het hoofddoel is het handhaven van de koopkracht van de euro en daarmee prijsstabiliteit in het eurogebied. Het eurogebied omvat de vijftien landen van de Europese Unie die de euro sinds 1999 hebben ingevoerd.

Flippen

Aandelen kopen bij een beursgang en ze na de eerste stijging – doorgaans binnen een dag – weer verkopen. Veel gedaan door Amerikaanse institutionele beleggers

Hedgefondsen

Fondsen die hun kapitaal op verschillende manieren beleggen. Vaak speculeren ze op de aandelenbeurs door opties, handelen ze in grondstoffen of investeren ze in nieuwe bedrijven/projecten. Een groot verschil met normale beleggingsfondsen, is dat hedgefondsen niet alleen voor mensen beleggen, maar dat ze hun eigen kapitaal op dezelfde manier beleggen.

Kredietbeoordelaars

Instellingen die een oordeel geven over de kredietwaardigheid van financiële producten. Bij de verstrekking van leningen wordt vaak afgegaan op rapportages van de kredietbeoordelaars. De EU gaat onderzoeken welke rol kredietbeoordelaars hebben gespeeld in de kredietcrisis.

Libor

London Interbank Offered Rate is de rente die banken onderling rekenen voor leningen. Als Libor stijgt dan wordt het voor banken duurder om onderling geld te lenen. Deze prijs wordt iedere dag in London vastgesteld rond 11 uur. Elke ochtend wordt aan zestien banken gevraagd om een prijsopgave voor Libor te doen, waarna de gemiddelden worden berekend en de tarieven vastgesteld.

Liquiditeit

De mate waarin een onderneming of een bank in staat is om de lopende betalingsverplichtingen na te komen. De centrale bank kan met geldinjecties de liquiditeit van banken tijdelijk verruimen.

Ninja-hypotheek

No income, no job and assets hypotheek wordt verstrekt aan mensen die geen inkomen, baan of vermogen hebben.

Recessie

Situatie waarin de groei van de economie afneemt. Er is sprake van een recessie wanneer de economische groei of de groei van het nationaal product twee kwartalen achter elkaar is gedaald. Recessie betekent letterlijk teruggang.

Subprime-hypotheken

Risicovolle hypotheken voor mensen met lage inkomens. Deze hypotheken hebben in de Verenigde Staten gezorgd voor een crisis in de sector. Eenvijfde van de Amerikaanse hypotheekmarkt bestaat uit dit type hypotheken. Een subprime-hypotheek heeft een variabele rente die laag is, maar die stijgt wanneer de waarde van het huis daalt. In 2007 gebeurde dit, waardoor veel arme Amerikanen niet meer hun betalingsverplichtingen konden nakomen.

Short selling

Methode om te speculeren op een waardedaling van een aandeel. Beleggers verkopen geleende aandelen van een bank of pensioenfonds. Met de verkoop op de beurs hoopt de speculant een koersdaling te veroorzaken om ze vervolgens tegen een lagere prijs terug te kopen en ze weer te verkopen aan de uitlener. Het prijsverschil is dan de winst.

Bij naked short selling verkoopt de speculant aandelen die hij niet heeft, maar waarvan hij hoopt dat hij ze later tegen een lagere koers alsnog in kan kopen. Dit is mogelijk door het verschil in verkoop en levertijd op aandelen. Doel is om munt te slaan uit koersdalingen.

Solvabiliteit

Geeft aan of een bank, financiële instelling of persoon in staat is aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen. Het is de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen. Wanneer er veel schulden op de balans staan, kan de solvabiliteit in het geding komen.

TARP

Staat voor Troubled Asset Relief Program. Deze noodfonds van 700 miljard dollar werd bedacht om financiële instellingen in de Verenigde Staten van hun riskante leningen te verlossen.

Value at Risk-principe (VaR)

De VaR bepaalt de kans dat het verlies op een financiële instelling of een beleggingsportefeuille een bepaald bedrag zal overschrijden. Hiermee proberen veel banken de gevoeligheid van (een deel van) hun activa in een getal te vatten op basis van de strategische analyse van historische marktontwikkelingen en fluctuaties.

Zwarte maandag

De eerste zwarte maandag zorgde op 19 oktober 1987 wereldwijd voor chaos op de aandelenbeurs, en was de zwaarste beurskrach sinds 1929. Maandag 29 september 2008 gaat wereldwijd de boeken in als een nieuwe ‘zwarte maandag’. De beursdag eindigde in een bloedbad. Na overheidssteun aan de Nederlands-Belgische bank Fortis volgen verschillende overnames van buitenlandse banken. De AEX stort in. Het gaat om de grootste daling in één dag sinds 1987. Ook de rest van de beurzen wereldwijd kleuren diep rood. Op maandag 6 oktober 2008 daalt de AEX opnieuw fors. De tweede zwarte maandag op een rij. Ook op deze dag was er geen beursgenoteerd bedrijf dat winst maakte.