Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Manager heeft opvallend vaak gestoorde trekjes - Leaufort Terug naar boven

Manager heeft opvallend vaak gestoorde trekjes

Terug naar Nieuws

Naar schatting lijdt twintig procent van de managers aan een geestelijke stoornis. Als er zo’n steekje los zit aan de leidinggevende, resulteert dat nogal eens in een slechte verstandhouding met zijn werknemers. Voor hen reden om uit te kijken naar een nieuwe baan.

De Canadese professor en forensisch psycholoog Robert Hare zegt in De Pers dat het niet toevallig is dat veel managers een steekje los lijken te hebben. Management Team vat samen. Hare constateert een dunne scheidslijn tussen de eigenschappen die typerend zijn voor een persoonlijkheidsstoornis en de vaardigheden die nodig zijn om carrière te maken als leidinggevende. Zo is een goede manager enigszins dominant, maar de grens naar overheersing en onderdrukking is flinterdun.

Psychopaat

Een tot twee procent van de beroepsbevolking voldoet aan Hare’s beschrijving van een psychopaat. Vijf tot tien procent lijdt aan een andere persoonlijkheidsstoornis. Onder leidinggevenden ligt dat percentage aanzienlijk hoger. De Nederlandse hoogleraar en psychotherapeut Manfred Kets de Vries schat dat twintig procent van de managers een geestelijke stoornis heeft. Vooral in traditionele, hiërarchische organisaties is de kans groot dat medewerkers geconfronteerd worden met een pathologische baas, zegt psychologe Dominique Haijtema, auteur van ‘Psychologie op de werkvloer’. Daar zijn de werkdruk en de competitie immers het grootst.