Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Transformationeel leiderschap volgens Steven Covey - Leaufort Terug naar boven

Transformationeel leiderschap volgens Steven Covey

De bekende auteur en managementwetenschapper Steven Covey maakt een duidelijke switch van transactioneel naar transformationeel leiderschap. Hij beargumenteert dat langdurig succesvol leiderschap te maken heeft met het volgen van zeven principes. Leiderschapsontwikkeling bereik je continu met de volgende eigenschappen bezig te zijn:

 1. Wees proactief
  Pro-activiteit heeft veel te maken met de ‘cirkel van betrokkenheid’ van de persoon. Wat heb je onder controle, waar heb je invloed op, en wat staat buiten je bereik. Pro-actieve mensen zijn gericht op eigen gedachten en gedrag en op de beïnvloedbaarheid van dingen.
 2. Begin met het eind in gedachten
  Wat is jouw visie, missie, doel? Beginnen met het einde voor ogen houdt in dat je er bij de beslissingen van vandaag consistent rekening houdt met waar je ‘in het algemeen’ voor staat. Ontwikkel daarom een heldere toekomst voor jezelf.
 3. Belangrijke zaken eerst
  Dagelijkse worden we blootgesteld aan veel informatie, iedereen is maar druk en alles moet. Stel prioriteiten. Wat is nu echt belangrijk? Waar draait het om in je leven? Deze eigenschap heeft te maken met integriteit, discipline, je aan je afspraken houden.
 4. Denk in termen van win-win
  Om effectief samen te werken, moet je niet denken in termen van concurrentie; winnen of verliezen. Je moet denken in termen van win-win. Het is de kunst om in te zien dat bij schijnbare tegenstrijdigheden er ruimte is om de polen juist te verenigen. Zo is er bijvoorbeeld liefde, aandacht en geluk genoeg voor iedereen. Je weet wat je waard bent, maar je weet ook dat je de ander nodig hebt en het belangrijk is om liefde te geven en te ontvangen.
 5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden
  Als we echt luisteren en eerst concentreren op het begrijpen van de ander, dan pas kun je energie stoppen in het begrepen worden. Je moet niet te vol zijn van jezelf en daardoor zelf alleen maar willen spreken. Dat komt vanzelf, als je eerst met inlevingsvermogen hebt geluisterd naar de anders.
 6. Synergie
  Dit is het essentiële van een samenwerking. Niet jouw of mijn aanpak kiezen, maar een derde en betere aanpak. Dit komt vanuit respect en vertrouwen. Met elkaar ben je meer dan de som der delen. Sluit dus geen slecht alternatief, een compromis. Er zijn betere en creatievere oplossingen te vinden.
 7. Houd de zaag scherp
  Je bent nooit klaar bent met verbeteren en volhouden. Je bent continu bezig met vernieuwen, zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel. Door onder andere voldoende oefening, rust en meditatie houd je de conditie op peil.