Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Langetermijn effect bellen - Leaufort Terug naar boven

Langetermijn effect bellen

Terug naar Nieuws

De hersenen van mensen die vaak mobiel bellen zijn trager dan die van minder frequente gsm-gebruikers. Mobiele bellers beschikken echter wel over betere selectieve aandacht. Dat blijkt uit een studie van Nijmeegse onderzoekers naar de langetermijneffecten van gsm-gebruik. In het september-nummer van het tijdschrift International Journal of Neuroscience publiceren de onderzoekers van Brainclinics Diagnostics en de Radboud Universiteit Nijmegen hun bevindingen. Voor het onderzoek werden de gegevens gebruikt van honderd ‘frequente bellers’, honderd ‘niet-mobiele bellers’ en honderd mensen die daar tussen zitten. De groep frequente bellers belt vaak, lang en dat al meerdere jaren.

Langetermijn effect bellen

Uit het onderzoek is gebleken dat de hersenen van frequente mobiele bellers meer trage activiteit laten zien. “Ernstig vertraagde hersenactiviteit wordt ook wel gevonden bij onder meer de ziekte van Alzheimer”, aldus hoofdonderzoeker Martijn Arns. “Deze mate van vertraging kan echter nog als ‘normaal’ worden gezien.” Arns vermoedt dat de effecten wellicht ernstiger worden naarmate mensen langer een mobiele telefoon gebruiken.

Extraverter

Verder blijkt uit het onderzoek dat mobiele bellers extraverter zijn. Ook hebben regelmatige gsm-gebruikers een betere selectieve aandacht. De onderzoekers denken dat dit komt door mobiel bellen in rumoerige omgevingen, waardoor de beller leert om zich te concentreren op het telefoongesprek en irrelevante informatie leert te filteren.