Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Kiezer blijkt toch niet te snakken naar beleving - Leaufort Terug naar boven

Kiezer blijkt toch niet te snakken naar beleving

Terug naar Nieuws

Er is een groeiende behoefte aan showdebatten en televisiepeilingen, deze behoefte is volgens Gerben van Kleef, hoogleraar sociale psychologie, onderdeel van een bredere tendens: het gaat volgens hem steeds meer om de vorm, steeds minder om de inhoud. Want wie ‘wint’ volgens de peilingen een debat? Vaak is dit niet degene met de beste argumenten of de verstandigste analyse, maar degene met het meest vurige betoog.

Volgens hem wordt de emotionele stijl van politici steeds belangrijker. Men wil niet alleen weten wat politici denken, maar vooral ook wat ze voelen. Dit verklaart hij vanuit een sociaalpsychologisch perspectief. Emoties zeggen vaak meer dan woorden; emoties verraden bijvoorbeeld dat iemand iets belangrijk vindt. Omgekeerd doet een gebrek aan bezieling dus vermoeden dat een onderwerp een politicus niet zo bezighoudt. Zo helpen de emoties van politici de kiezer om hun verhullende parlementaire taalgebruik te duiden.

Aangezien de traditionele partijen de grootste moeite hebben om zich te profileren op inhoud, lijkt dit in het huidige politieke landschap belangrijker dan ooit. De verkiezingsuitslag wordt daarom volgens Gerben van Kleef in belangrijke mate bepaald door de emotionele stijl van de lijsttrekkers. Wie de kiezer emotioneel weet te raken, steelt de show en klimt in de peilingen. De inhoud is daarbij van ondergeschikt belang.

Dit zou voor de afgelopen verkiezingen betekenen dat lijsttrekkers die hun hart op de tong hebben, zoals Roemer, Wilders en (in minder mate) Samsom, in het voordeel waren. De uitslag van de verkiezingen wijst echter anders uit. Roemer is bijvoorbeeld wel in het begin van de peilingen zeer populair geweest, maar heeft dit niet tot het eind kunnen volhouden. Uiteindelijk is het een strijd geworden tussen de VVD en PvdA. Blijkbaar spelen andere factoren dan emoties een grotere rol bij de uiteindelijke keus van de kiezer.

Samenvatting van Forum ‘The horse race sells’, Kiezer snakt naar beleving, De Psycholoog (NIP) Auteur: Gerben van Kleef (Sociaal psycholoog).