Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Inkomen top publieke sector blijft fors stijgen - Leaufort Terug naar boven

Inkomen top publieke sector blijft fors stijgen

Terug naar Nieuws

De salarissen van directeuren van publieke en semi-publieke instellingen als ziekenhuizen, energiebedrijven en universiteiten blijven maar stijgen.

Ambtenaren zaten op de nullijn, de top ging er flink op vooruit. Dat blijkt uit onderzoek van het blad Intermediair. Zo kreeg oud-PvdA-fractievoorzitter Thijs Wöltgens in 2005 als topman van de Open Universiteit 230.000 euro. Dat is 20 procent meer dan in 2004.

En de baas van Connexxion bijvoorbeeld kreeg in 2005, 529.000 euro, 11 procent meer dan een jaar eerder. Dat terwijl de winst van het busbedrijf vorig jaar mede door de hoge brandstofprijzen met 20 procent daalde (bekijk de lijst van grootverdieners).

De alsmaar stijgende inkomens in de (semi-)publieke sector staan al langer in de belangstelling. Niet gek: ambtenaren zaten vorig jaar op de ‘nullijn’ (Elsevier organiseert aanstaande woensdag een debat over de hoogte van salarissen van topbestuurders, bestel hier kaarten).

De jaarlijkse lijst van Intermediair is overigens niet onomstreden. Alle inkomens die erop voorkomen zijn inclusief. Zo telt het blad bonussen en bedragen die zijn bedoeld voor pensioenen mee, waardoor de bedragen spectaculair hoog zijn. Maar strikt genomen gaat het niet om salaris. Elsevier publiceert woensdag een eigen lijst met grootverdieners. Daarop staan niet alleen de topinkomens in de (semi-)publieke sector, maar ook die in de private sector.

Volgens de Open Universiteit bijvoorbeeld klopt er niets van het verhaal van Intermediair. Wöltgens kreeg in 2005 aan salaris 125.000 euro (minder dan een minister). Maar omdat hij met pensioen ging, kreeg hij een eenmalige extra uitkering. Daarom komt Intermediair op een stijging van 20 procent.

Kritiek

Ook nu klinkt vanuit Den Haag weer luide kritiek: ‘Dat schreeuwt om ingrijpen,’ zegt PvdA-kamerlid Jan Boelhouwer in Intermediair. Bert Bakker, kamerlid van D66, noemt de uitkomst van het onderzoek ‘walgelijk’.

Lastig is dat het onduidelijk is wat de politiek kan doen aan inkomens in de semi-publieke sector. Dat bleek na de ophef rond het inkomen van Essent-topman Michiel Boersma (inclusief bonus 873.000 euro). Het is aan de aandeelhouders om het beloningsbeleid aan te pakken, zei premier Jan Peter Balkenende toen in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer.