Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Weerstand tegen veranderen: ik kan het ook niet helpen! Terug naar boven

Ik kan het ook niet helpen! Waarom we van nature niet graag veranderen

Terug naar Praktijk / Thema's

Organisatieveranderingen gaan vaak gepaard met onduidelijkheid en onzekerheid over de situatie. Dit veroorzaakt gevoelens van angst en stress: ‘Komt mijn positie in gevaar?’ ‘Wat zijn de gevolgen van de verandering?’ Deze onzekerheid maakt dat we ons verzetten tegen de verandering en weerstand vertonen. Waarom? De verklaring is te vinden in de werking van ons brein.

Gedrag automatiseren

Ons brein streeft naar een homeostatisch evenwicht. Dat gebeurt door het automatiseren van gedrag. Zo kost het zo min mogelijk energie om na te denken en te handelen. Waarom werken de hersenen op deze manier? De reden hiervoor is dat automatiseren van gedrag onze overlevingskansen vergroot. Wanneer onzekerheid zich voordoet, wordt het brein alerter en probeert het zich te beschermen en onzekerheid te laten verdwijnen. Dit uit zich in het zogenaamde ‘vechten’ of ‘vluchten’. Vechten is verzetten en defensief gedrag vertonen, zoals weerstand en conflictgedrag. Vluchten betekent risico’s vermijden, zoals het voorkomen van de werkzaamheden die te maken hebben met de verandering of het geheel negeren van de verandering. Hoe u met weerstand om kan gaan leest u in het artikel ‘tips om met weerstand om te gaan’.

Grip op veranderende situaties

Pas op het moment dat we een noodzaak voelen om te veranderen, stoppen we met het vertonen van weerstand en zijn we geneigd om daadwerkelijk te veranderen. Dit moment is voor iedereen verschillend. Wilt u weten hoe u uzelf en anderen in beweging brengt? Neem contact op met onze organisatieadviseurs via info@leaufort.nl of bel 0418-573650.

Leestip

Het onderwerp van dit artikel wordt verder toegelicht in het boek ‘Woningcorporaties – meer met mensen, minder met stenen’. Benieuwd? Klik hier voor meer informatie.