Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Heeft u het punt van zelfontplooiing bereikt? - Leaufort Terug naar boven

Heeft u het punt van zelfontplooiing bereikt?

Terug naar Praktische modellen

De piramide van Maslow stelt dat mensen behoefte willen vervullen volgens een bepaalde hiërarchie.

Maslow piramide

1.   Eerst moet aan basale lichamelijke behoeften voldaan worden die verband houden met het lichamelijk evenwicht. Hieronder vallen bijvoorbeeld de behoefte aan voedsel, drinken en slaap.
2.   Vervolgens moet aan (lichamelijke) veiligheid en zekerheid worden voldaan. Hierbij hoort huisvesting, werk en relaties.
3.   De derde stap is de behoefte om ergens bij horen, aan vriendschap, liefde en positieve relaties.
4.   Wanneer hieraan is voldaan, ontstaat de behoefte aan erkenning, waardering en zelfrespect. Men voelt zich competent en heeft vertrouwen in de omgang met anderen.
5.   De laatste fase is die van zelfontplooiing (zelfactualisatie) waarin men, gesteund door het sociale milieu, mentale groeimogelijkheden wil ontwikkelen. Men wil méér worden dan men is.

Volgens het model moet aan elke stap voldaan zijn om tot de zelfactualisatie te komen. Wanneer bijvoorbeeld de huisvesting wegvalt, valt ook de behoefte aan de stappen hierboven weg en is men weer gericht op de veiligheid en zekerheid.

Onderzoek* naar de wetenschappelijke onderbouwing van de theorie laat echter zien dat men, ook zonder de behoeften van de eerste fasen te hebben vervuld, aangeeft te streven naar zelfverwezenlijking en goede sociale relaties. Het vervullen van deze hogere behoeften (sociale ondersteuning, respect en autonomie) hangt volgens het onderzoek samen met het genieten van het leven en het hebben van positieve gevoelens.

Een belangrijke andere conclusie uit het onderzoek is dat men het leven positiever beoordeelt wanneer anderen om hen heen dat ook doen. Tevredenheid met het leven is derhalve geen individuele zaak, maar hangt ook af van het welbevinden van de omgeving. Ervan uitgaande dat welzijn samenhangt met een goede gezondheid, zullen interventies vanuit gezondheidsoverwegingen, verzuimbeleid of loopbaanbegeleiding effectiever zijn als zij zich ook concentreren op de sociale omgeving van de persoon.

* News Bureau | Illinois