Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Gedragsverandering: de olifant en de berijder Terug naar boven

Gedragsverandering: de olifant en de berijder

Terug naar Praktijk / Thema's

De Amerikaanse psycholoog Jonathan Haidt (2006) maakt met een metafoor ons brein beeldend. Het brein lijkt volgens hem op een olifant en zijn berijder.

De berijder staat voor ons bewuste gedrag en voor het beredeneren. De olifant staat voor de emotie en ons onbewuste gedrag. De berijder heeft de teugels vast en kan de olifant sturen. Wanneer de olifant echter echt iets wil, bepaalt de olifant zelf de richting. In een rechtstreeks duel wint de olifant altijd. De olifant reageert dan primair op de omgevingsprikkels. De berijder kan wel goed nadenken en bewust naar de toekomst kijken.

De olifant en de berijder in duel

De olifant is vrijwel altijd vol energie en erg krachtig. In tegenstelling tot de berijder; die wordt snel moe. Maar wanneer de berijder heldere acties formuleert en iedere dag de olifant traint, kan hij hem in een bepaalde richting krijgen. Dan leert de olifant pas echt. Met andere woorden: in onze hersenen bepaalt de emotie met haar automatische en onbewuste processen graag ons gedrag. De ratio met bewuste en beheerste processen zal iedere dag erg haar best moeten doen om het emotionele gedeelte van onze hersenen onder controle te krijgen.

Wat betekent dit voor mijn werksituatie?

Wilt u bepaald gedrag in de werksituatie veranderen? Bepaal dan eerst uw doel en vertaal deze in heldere acties die in de dagelijkse praktijk uit te voeren zijn. Blijf deze acties 1-3 maanden uitvoeren. Op deze manier houd u het automatische gedrag van de olifant onder controle en zet u uw eigen veranderproces in gang.

Meer weten?

Leaufort biedt diverse mogelijkheden om u en uw organisatie te helpen bij gedragsverandering en andere verandervraagstukken. Meer weten? Neem contact met ons op via info@leaufort.nl of bel 0418-573650.

De wisselwerking tussen de olifant en de berijder wordt verder uitgediept in het boek ‘Woningcorporaties- meer met mensen, minder met stenen’. Klik hier voor meer informatie.