Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Figuurtjes tekenen tijdens een vergadering verbetert het geheugen - Leaufort Terug naar boven

Figuurtjes tekenen tijdens een vergadering verbetert het geheugen

Terug naar Nieuws

Iedereen heeft wel een collega die tijdens een vergadering pagina’s volkrabbelt met blokjes, rondjes en andere tekeningen. Je bent snel geneigd te denken dat iemand dit doet uit verveling en dat die persoon geen aandacht heeft voor de vergadering zelf. Uit onderzoek van Andrade blijkt het tegenovergestelde: Krabbelen zorgt ervoor dat je meer informatie onthoudt.

Onderzoek

In het onderzoek kregen veertig proefpersonen de opdracht om tweeënhalve minuut naar de opname van een gesprek te luisteren en de persoonsnamen op te schrijven die in het gesprek werden genoemd. De helft van de proefpersonen kreeg tegelijkertijd de opdracht om tijdens het gesprek vormpjes in te kleuren op een stukje papier. Vervolgens werd aan alle proefpersonen gevraagd informatie terug te halen door middel van een onverwachte geheugentest. De krabbelaars presteerden beter op deze taak en herinnerden 29% meer van de informatie dan de niet-krabbelaars.

Hoe kan dat?

De onderzoekers denken dat krabbelen mensen bij de les houdt en je niet gaat dagdromen. Je kent dat vast wel: je zit in een vergadering en langzaam dobberen je gedachten weg. Dagdromen vraagt veel van de informatieverwerkingscapaciteit in de hersenen, bijvoorbeeld om plannen te maken voor de toekomst. Krabbelen daarentegen vereist weinig, maar net genoeg cognitieve inspanning om je te weerhouden van dagdromen. Krabbelen dwingt je brein dus om net genoeg energie te besteden om te voorkomen dat je gaat dagdromen. Zo heb je meer aandacht voor de primaire taak en kun je meer informatie onthouden.

Kortom, krabbelen tijdens een vergadering verbetert het geheugen!

Bron: Onderzoek Andrade: What does doodling do?