Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Fasering in Projectmanagement - Leaufort Terug naar boven

Fasering in Projectmanagement

Terug naar Praktische modellen

Één van de belangrijkste elementen uit projectmanagement is de fasering van het project. Fases worden vaak verschillend aangeduid, maar hebben allemaal het doel beheerst en stapsgewijs het beoogde resultaat te bereiken. Afhankelijk van het gewenste resultaat, wordt een nadere invulling gegeven van de activiteiten per fase.

Faseren brengt bepaalde spelregels met zich mee, waar iedereen die onderdeel uitmaakt van het project zich aan dient te houden. De belangrijkste is dat iedereen zich aan de vooraf gestelde stappen houdt en deze allemaal doorloopt. Uit de praktijk blijkt dit vaak lastiger te zijn dan gedacht, omdat individuen vaak eigen ideeën en stappen bedenken om tot het gewenste resultaat te komen. Deze individuele inbreng leidt vaak tot een ander resultaat en kan funest zijn voor het totale project, ook al is het waarschijnlijk goed bedoeld. Om te voorkomen dat mensen van het vooraf bepaalde stappenplan afwijken, wordt hieronder uitgelegd wat de belangrijkste voordelen van het faseren van projecten zijn.

Voortgang

Een groot voordeel van faseren van activiteiten is, dat het hierdoor mogelijk wordt de voortgang van het project inzichtelijk te maken. Zonder geaccordeerd faseresultaat, is er geen start van de volgende fase mogelijk. Doordat elke fase eindigt met een tussenresultaat, krijgen projectleden een gevoel van vooruitgang wat zorgt voor meer motivatie.

Planning

Een direct gevolg van het inzichtelijk maken van de voortgang is dat er een duidelijke planning op tafel ligt. Zonder fases in het project aan te brengen, is het onmogelijk een correcte planning van begin tot eind te maken. Door activiteiten van elke fase in kaart te brengen en deze in een tijdschema te plaatsen, zal je planning nauwkeuriger worden.

Communicatie

Een ander direct gevolg van het inzichtelijk maken van de voortgang is een heldere communicatie. Als alle projectleden eenzelfde fasering hanteren, komt dit de communicatie onderling ten goede. Met name als er verschillende projecten op hetzelfde moment plaatsvinden, kun je de voortgang door middel van de fases met elkaar vergelijken. Soms zijn projecten van elkaar afhankelijk en kunnen bepaalde fases beginnen als andere fases uit andere projecten zijn afgerond. Een heldere en eenduidige fasering van projecten is dan noodzakelijk.

Fases Leaufort

Bij het projectmanagement van Leaufort worden zes erkende basis fases gehanteerd. Dit zijn – in beproefde volgorde:

 • Initiatieffase
  Hierin is het doel het verkrijgen van een globaal, gelijk beeld en orde van grootte bij iedereen die bij het project betrokken is.
 • Definitiefase
  In deze fase is het doel het verkrijgen van een compleet en concreet eisenpakket van het beoogde projectresultaat in termen van randvoorwaarden, prestaties, eisen en wensen en tenslotte een goedgekeurde projectopdracht.
 • Ontwerpfase
  Het doel is het verkrijgen van een gedetailleerd uitgewerkt ontwerp.
 • Voorbereidingsfase
  In deze fase zorgt men voor een exacte beschrijving van het te realiseren resultaat opdat de uitvoering van het projectresultaat vlekkeloos kan verlopen.
 • Realisatiefase
  In deze fase is het doel het in één keer perfect maken van het resultaat
 • Nazorgfase
  Het bedoelde gebruik, beheer en onderhoud van het projectresultaat wordt in deze fase ten doel gesteld.