Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 'Emotie in stem slecht voor herinnering' - Leaufort Terug naar boven

‘Emotie in stem slecht voor herinnering’

Terug naar Nieuws

Dankzij emoties in de stem, herkennen we woorden sneller en nauwkeuriger. Na verloop van tijd kan emotie resulteren in dat we een gesprek minder goed herinneren en in een context kunnen plaatsen .

En als we het gesprek wel herinneren, dan hebben de woorden een emotionele lading gekregen en gaat het minder om de woorden zelf. Een zin die verdrietig wordt uitgesproken, is in je herinnering bijvoorbeeld negatiever, dan diezelfde zin die op een neutrale toon is gezegd.

Tot die conclusie komen onderzoekers. Voor de studie lieten zij 48 mannen en 48 vrouwen luisteren naar verdrietig en neutraal uitgesproken woorden. Vervolgens ondergingen ze een test waarbij ze de woorden te zien kregen.

De herkenning en de houding ten opzichte van de woorden werd gemeten. Daarnaast betrokken zij de hersenactiviteit in hun onderzoek .

Aandacht

Als je boos, verdrietig of angstig bent, praat je vaak harder of juist zachter, sneller of juist trager of meer melodieus, onregelmatig of eentonig. Hierdoor heb je meteen de aandacht van de luisteraar.

Uit het onderzoek bleek echter dat emoties op de lange termijn juist een negatief effect hadden. De deelnemers herkenden de woorden minder goed en herinnerden ze negatiever als ze de woorden op een verdrietige toon hadden gehoord.

Vrouwen bleken gevoeliger voor de emoties dan mannen en konden de emotie van de spreker ook beter terug halen. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Cognitive, Affective & Behavioral Neuroscience.