Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Doet u aan fitness voor de hersenen? - Leaufort Terug naar boven

Doet u aan fitness voor de hersenen?

Terug naar Tips

We doen van alles om ons hart en onze spieren gezond te houden. We letten op onze voeding en gewicht, we proberen voldoende te bewegen. Gek genoeg vinden we de gezondheid van onze hersenen bijna vanzelfsprekend. Lees in dit artikel 10 tips voor een gezond brein.

De Utrechtse hoogleraar psychiatrie René Kahn beschrijft in zijn boekje ‘De tien geboden voor het brein’ wat we moeten doen en laten om ons brein gezond te houden.

Hierbij de tips:

1. Studeer

Blijf uw hersenen uw hele leven uitdagen. Volg een opleiding die voor uw werk van belang is, of kies een studie of vreemde taal die u zelf interessant vindt. U moet uw hersenen wel echt aan het werk zetten, liefst steeds op een andere manier. Kruiswoordraadsels of puzzels op de computer maken heeft geen zin, dat is te smal. U wordt dan alleen maar steeds handiger in hetzelfde trucje.

2. Slaap

Voldoende slaap is essentieel voor een gezond stel hersens. Hoeveel slaap u nodig heeft, verschilt van persoon tot persoon. Maar vooral de eerste vier uur zijn erg belangrijk. In die uren wordt nieuwe informatie die u overdag tot u heeft genomen verwerkt. De hersenen kijken er nog eens opnieuw naar, en leggen de informatie vast. ‘Een nachtje ergens over slapen’ is niet zomaar tijdrekken, het heeft wel degelijk nut als u een belangrijke beslissing moet nemen.

3. Musiceer

Muziek maken laten we tegenwoordig vaak over aan professionals of zeer getalenteerde amateurs, maar eigenlijk zou iedereen het moeten doen. Wie een instrument bespeelt zet zijn hersenen flink aan het werk. Ze moeten bladmuziek lezen, de oog-handcoördinatie regelen en het ritme in de gaten houden. Vooral kinderhersenen groeien van muziek maken, maar ook volwassen hersenen hebben er baat bij. Of u talent heeft, doet er niet toe, het spelen is voldoende.

4. Ontspan

Hard werken is prima, maar er moet ontspanning tegenover staan. Hersenen kunnen slecht tegen chronische stress. Chronische stress ontstaat in situaties waaruit we niet kunnen ontsnappen, zoals een chef die u kleineert of een zakenpartner die u telkens dwarszit. Als problemen niet op te lossen zijn, is het beter een andere baan te zoeken. Dit geldt voor uzelf maar uiteraard ook voor uw werknemers. Zorg dat mensen invloed hebben op hun werksituatie.

5. Socialize

Vrienden en familie zijn belangrijk voor gezonde hersenen. U hoeft niet wekelijks in de kroeg te hangen of elke zondag bij uw moeder op bezoek, als u maar een sociale kring om u heen heeft op wie u kunt terugvallen. Enkele mensen die u onder alle omstandigheden steunen. Koester dus uw vrienden en familie.

6. Geniet aanzien

Hier kunt u als manager in het voordeel zijn. Het risico om te overlijden is voor mensen met een hoge sociale status 50% minder in vergelijking met mensen onderaan de sociale ladder. Aanzien brengt respect met zich mee en respect stimuleert het beloningssysteem in de hersenen. Bovendien geeft het zekerheid en maakt het ons weerbaarder tegen stress en tegenslagen.

7. Drink met mate

De hersenen kunnen slecht tegen alcohol. Eén glas per dag voor vrouwen en twee glazen voor mannen is het maximum van wat nog gezond is. Kinderen en tieners moeten uiteraard helemaal geen alcohol drinken, dat remt de groei van hun hersenen.

8. Zweet

Sporten is niet alleen goed voor uw lichaam, maar ook voor uw brein. Uit een proef met muizen blijkt dat muizen die regelmatig op de tredmolen lopen, sneller nieuwe dingen leren dan muizen die weinig beweging krijgen. Lichamelijke inspanning leidt via de vorming van nieuwe hersencellen tot betere cognitieve prestaties.

9. Speel

Spelen is voor de hersenen ook leren. Opmerkelijk: computerspelletjes spelen is buitengewoon effectief. Vooral schietspelletjes, zoals Call of Duty of Medal of Honor. Schietspellen leren ons snel te handelen, signaal van ruis te onderscheiden en op te pakken wat belangrijk is. Voor liefhebbers van Angry Birds of Tetris heeft Kahn slecht nieuws: die spellen doen niets voor je brein.

10. Kies uw ouders met zorg

Onmogelijk natuurlijk en dus ook niet helemaal serieus bedoeld. Maar het tiende gebod relativeert de andere negen. Onze intelligentie wordt grotendeels door onze genen bepaald, en de omgeving waarin we opgroeien is ook erg van belang.

Meer over de leefregels voor de hersenen vindt u in ‘De tien geboden voor het brein’ van psychiater René Kahn (uitgeverij Balans).