Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Checklist Omgaan met weerstand - Leaufort Terug naar boven

Checklist Omgaan met weerstand

Terug naar Downloads

Weerstand is tegenstand of verzet; het is een emotionele en natuurlijke reactie ten opzichte van iets dat onwenselijk is voor iemand. Het heeft te maken met angst voor het onbekende of je beknot voelen in je vrijheid of belangen. Situaties die mogelijk weerstand bij medewerkers oproepen zijn organisatorische veranderingen of vereiste gedragsveranderingen. In dergelijke situaties wordt de weerstand onder andere veroorzaakt door:

  • Onbekendheid met de feitelijke verandering;
  • Angst om niet aan de nieuwe eisen te kunnen voldoen;
  • Vervelend om kritiek te ontvangen.

Als je ervaart dat medewerkers weerstand hebben en ‘het willen blijven doen zoals ze gewend zijn’, verdwijnt dit niet vanzelf. Wanneer je er als leidinggevende niets mee doet, bestaat de kans dat de weerstand alleen maar groter wordt. 

In onderstaand document staat een methode beschreven die in diverse situaties gehanteerd kan worden om te reageren op weerstand.

Succes!

PDF Checklist Omgaan met weerstand