Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Checklist ‘Het Nieuwe Werken’ - Leaufort Terug naar boven

Checklist ‘Het Nieuwe Werken’

Terug naar Praktische modellen

Waar rekening mee te houden bij invoering van Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken (HNW) is nog steeds veel genoemd in tijdschriften of kranten. Het lijkt een geschikt werkmodel voor de toekomst voor het bedrijfsleven en de non-profit sector. Het brengt namelijk behoorlijk wat besparingen met zich mee. Denk hierbij aan kantoorruimte, parkeerplaatsen, apparatuur en energie. Leaufort vraagt zich af wat dit betekent voor de medewerkers en hun gedrag; wat voor effecten heeft het op aansturing, beloning etc.?

Ondertussen weten we dat de verregaande digitalisering het mogelijk maakt om plaats- en tijdonafhankelijk te werken. De werkgever raakt gestimuleerd door de te behalen efficiëntieslag en bijbehorende kostenverlaging. De medewerker kan zijn privé- en werkleven beter balanceren door de flexibiliteit. Recent onderzoek heeft dan ook aangetoond dat de productiviteit van de werknemen stijgt aangezien ze geneigd zijn meer te werken – bijvoorbeeld in de avonduren.

Deze constante bereikbaarheid lijkt goed, maar is wat zorgwekkender wanneer hier de cijfers over burnoutklachten aan gekoppeld worden. Één op de acht Nederlanders geeft aan last te hebben van dergelijke klachten. In onderzoek naar werkstress wordt telkens aangetoond dat het afschakelen van werk in de vrije uren van groot belang is. Een vermenging van werk en privé, zoals bij HNW, zou hierbij van negatieve invloed kunnen zijn. Grip op je eigen werktempo, de manier waarop taken worden uitgevoerd en het tempo waarin dit wordt gedaan, zouden volgens de literatuur daarentegen weer positieve gevolgen hebben op de gezondheid.

Naast deze negatieve- en positieve effecten op werkstress en –spanningen, zijn er ook individuele kenmerken die met HNW samenhangen. Inmiddels zijn enkele hypothesen gevormd om te voorspellen welke mensen goed om kunnen gaan met HNW.

  • Emotioneel stabiele personen zijn over het algemeen stressbestendiger, piekeren niet zo vaak en zullen meestal het gevoel hebben situaties of problemen aan te kunnen. Wellicht stellen ze zich proactiever op en zullen ze meer verantwoordelijkheid nemen; hetgeen gewenst is bij HNW.
  • Extraverte personen zoeken het gezelschap van anderen op, sparren over problemen en blijven niet lang alleen worstelen met zaken waar ze niet uitkomen. Juist doordat bij HNW vaker zelfstandig (alleen) wordt gewerkt, zullen zij meer geneigd zijn contact op te zoeken, informatie uit te wisselen en elkaar te stimuleren. Deze eigenschap is handig als de contactmomenten afnemen.
  • Consciëntieuze personen stellen vaak hoge doelen, leggen behoorlijk wat discipline aan de dag om deze te bereiken en zullen vaak betrouwbare medewerkers zijn. Deze karaktertrek is een voorspeller voor succes in het werk, zo ook bij HNW.
  • Praktische ingestelde en behoudende personen zijn van nature minder op zoek naar nieuwe ideeën, werkwijzen en richten zich meer op concrete taken. Vooral in combinatie met een hogere consciëntieusheid, leidt dit tot meer productiviteit. Wel bestaat de kans dat deze personen geneigd zijn hun werk op dezelfde, beproefde methode uitvoeren, terwijl soms een verandering van aanpak nodig is. Wanneer dit niet gesignaleerd wordt, kan iemand zo maar eens verkeerd bezig zijn, ondanks zijn/haar harde werken!

Zoals u kunt lezen, is er een aanzienlijk aantal aspecten waar een werkgever rekening mee zou moeten houden bij het invoeren van Het Nieuwe Werken. Leaufort raadt aan dit zorgvuldig te benaderen en heeft een start gemaakt voor een checklist waarin aspecten staan die te maken hebben met de motivatie en gezondheid van medewerkers:

  • Selectiebeleid en persoonlijkheid;
  • Teamvorming – bijvoorbeeld zorgen voor een mix van introverte en extraverte karakters;
  • Beloningssysteemzichtbaarheid neemt af – welke criteria dragen bij tot promotie;
  • Zicht op spanning en stress – nemen medewerkers voldoende tijd om ‘af te schakelen’;
  • Resultaatgerichtheid & sturing – waar wordt op gelet door het management.

Wilt u naar aanleiding van dit artikel meer weten of van gedachten wisselen? Daar staan we uiteraard voor open!

Bronnen:
www.managersonline.nl & www.psynip.nl: A&O-items