Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Centraal Planbureau: oudere werknemer overbetaald - Leaufort Terug naar boven

Centraal Planbureau: oudere werknemer overbetaald

Terug naar Nieuws

Veel ouderen verdienen te veel. Hun loon stijgt met hun leeftijd, maar hun productiviteit niet. Die ‘leeftijdspremie’ is gekoppeld aan de baan en houdt ouderen tegen iets anders te gaan doen.

De arbeidsmarkt voor ouderen functioneert slecht en dat komt vooral doordat de lonen stijgen met het klimmen der jaren ook al houdt de productiviteit daar geen gelijke tred mee. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in een studie die donderdag in Den Haag is gepresenteerd.

‘Premie op leeftijd’

Lonen nemen in Nederland sterk toe met het stijgen van de leeftijd van de werknemer, terwijl dat niet geldt voor de productiviteit van oudere werknemers. Omdat die ‘premie op leeftijd’ is gekoppeld aan de baan, houdt dat ouderen tegen iets anders te gaan doen.

Ook hebben werkloze ouderen nauwelijks kans terug te keren op de arbeidsmarkt. Ouderen die hun baan kwijtraken, blijven in Nederland gemiddeld drie jaar werkloos, tweemaal zo lang als elders in de westerse wereld. Werkgevers nemen hen niet zo snel aan omdat zij relatief duur zijn. Bovendien is de ontslagvergoeding hoog.

Tweede Kamer bezorgd

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) wil pas later reageren. Een meerderheid van de Tweede Kamer toonde zich in een debat met Donner bezorgd over hoe weinig ouderen werken. CDA, PvdA, SP, GroenLinks en D66 wezen ook op het kabinetsplan om de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar.

Volgens de partijen zou deze maatregel op zichzelf niks verbeteren aan de arbeidsparticipatie van ouderen. Daarom vroegen zij om extra aandacht voor oudere werklozen.