Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Bedrijven halen expats terug naar huis - Leaufort Terug naar boven

Bedrijven halen expats terug naar huis

Terug naar Nieuws

Ja, de werkplek is internationaler dan ooit. Ja, internationale uitzending is nog steeds dé manier voor een ambitieuze, jonge manager om waardevolle ervaring op te doen en snel carrière te maken. Maar voor wie momenteel geniet van een volledige vergoede expat-lifestyle is: wen er maar niet aan!

Volgens onderzoek bezuinigen steeds meer bedrijven op internationale uitzendingen die niet strikt noodzakelijk zijn. Dat houdt in dat ondernemingen – met name financiële instellingen en autofabrikanten – hun expats al een jaar lang aan het terughalen zijn, vooral als de uitzending alleen bedoeld is voor de carrièreontwikkeling van de werknemer. Alsof dat allemaal niet erg genoeg is voor de expat, is de kans ook nog eens levensgroot aanwezig dat hij terugkomt zonder dat er een baan op hem wacht.

Baangarantie

Uit cijfers die Mercer vorig jaar verzamelde, blijkt dat slechts vier van de tien ondernemingen hun expats na terugkeer baangarantie bieden. Minder dan de helft helpt ex-expats zich weer te settelen in hun thuisland. Het is niet zo verwonderlijk dus dat veel bedrijven hun waardevolle managers na of tijdens uitzending verliezen aan concurrenten. Het probleem voor de expat is natuurlijk dat het vandaag de dag niet meer zo eenvoudig is om een andere baan te vinden.

Internationale ervaring

Bedrijven die nog wel mensen naar het buitenland sturen, doen dat steeds vaker voor een specifiek doel of project. Toch blijft de aantrekkingskracht van een leven als expat groot onder werknemers. Uit onderzoek kwam vorige maand naar voren dat bijna vier van de vijf professionals interesse heeft in een internationale carrièremove. De helft daarvan klaagt echter dat ze daar al drie jaar geen kans voor hebben gekregen. Hoewel een kwart in bedrijven werkt met buitenlandse vestigingen, heeft slechts dertien procent het gevoel dat uitzendingen aangemoedigd worden. Het grote gevaar voor ondernemingen is dat ze hun meest ambitieuze en veelbelovende mensen verliezen aan ondernemingen waar ze wel internationale ervaring op kunnen doen.