Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Acht tips voor de keuze van een werving- en selectiebureau - Leaufort Terug naar boven

Acht tips voor de keuze van een werving- en selectiebureau

Terug naar Nieuws

Het is nog steeds een uitdaging om goed personeel te vinden. Een werving- en selectiebureau kan uitkomst bieden, maar hoe kies je er een? Acht tips om een werving- en selectiebureau te kiezen.

Highlights

Kies een bureau met kennis en ervaring in uw vakgebied

Maak gebruik van een proefperiode en vergelijk inhoudelijk wat het bureau feitelijk doet

Check referenties van het bureau – kies een bureau wat is aangesloten bij het OAWS, de belangrijkste branchevereniging van werving en selectiebureaus

Tip 1: Kies een bureau met kennis en ervaring in uw vakgebied

Het klinkt heel logisch, maar kies een bureau uit met kennis en ervaring van het vakgebied. Een bureau dat gespecialiseerd is in ICT personeel kan wel marketing & communicatie personeel aanleveren, maar deze zal toch vaak de exacte kennis tekortkomen. Een overzicht van diverse werving- en selectiebureaus vindt u onder andere op startkabel maar ook via een search in Google.

Tip 2: Vergelijk de fees en de werkzaamheden

Vergelijk de fee voor werving en selectie diensten. De tarieven verschillen enorm. De percentages liggen gemiddeld tussen 15% en 25% van het jaarsalaris van de kandidaat inclusief vakantietoeslag en andere uitkeringen, maar ook hier kunt u andere afspraken voor maken. Veel bureaus geven de fee op hun website aan maar het belangrijkste is dat u goed bekijkt wat een bureau wel en niet doet. Bij sommige is zelfs een assessment in de fee inbegrepen, andere bureaus leveren alleen cv’s en hebben de kandidaten vaak niet eens gesproken

Tip 3: Weet waarvoor u hulp nodig heeft

Bepaal voor uzelf waar u hulp bij nodig hebt. Gaat het om een functiebeschrijving opstellen, vacatures plaatsen in diverse media, alleen ondersteuning bij de selectie van de CV’s of alles inclusief een assessment. Het is prima mogelijk om diverse opties met het bureau af te spreken zodat u krijgt waar u behoefte aan hebt.

Tip 4: Onderhandel over een voorschot

Werving- en selectiebureaus vragen dikwijls een voorschot op hun diensten. Dit kunt u bespreken en onderhandelen met het bureau en nieuwe afspraken maken zodat u het beter in de hand houdt. U kunt zo ook overeenkomen dat u pas het voorschot betaalt op het moment dat u de eerste CV’s van het bureau ontvangt, die aan de belangrijkste functiecriteria voldoen. Door de communicatie open en eerlijk te houden kunt u veel zaken bespreekbaar maken.

Tip 5: Check de referenties van het bureau

Als referenties checken kan voor een sollicitant waarom niet voor het bureau dat u de sollicitant aanlevert? Vraag het bureau om minimaal twee klanten te spreken of bekijk de website en bel zelf een aantal klanten om een beeld en gevoel te krijgen bij een bureau. Bedenk wel, uiteindelijk zijn dit allemaal subjectieve meningen en het belangrijkste is wat u van het bureau vindt en of het goed aanvoelt. Daar gaat het om.

Tip 6: Kies een bureau met kennis in uw branche

Het kan een voordeel zijn als het bureau naast een specifiek vakgebied ook meer weet over uw branche. Immers, een bureau dat bijvoorbeeld is gespecialiseerd in technische medewerkers binnen de woningbouw heeft niet automatisch de kennis om ook technische medewerkers te leveren voor de wegenbouw. Specifieke branchekennis bij het bureau is essentieel bij het vervullen van uw vacature. Vraag ernaar en neem dit ook mee in uw beslissing om een bureau te kiezen.

Tip 7: Wees op de hoogte van het proces

Vraag wat het bureau onderneemt en welk proces het volgt om de juiste kandidaat bij u te krijgen. Het proces zou minimaal de volgende zaken moeten bevatten: goedkeuring van het functieprofiel en teksten, de wervingsperiode, de selectiestappen (wat doet men wel en niet)

Tip 8: Bespreek de opvolging

Bespreek de opvolging die het bureau geeft nadat ze een persoon hebben voorgesteld en deze is gestart. Wat doet het bureau om ook na de plaatsing te zorgen voor kwaliteit en de juiste match? Het minimale wat u mag verwachten is dat er na een paar weken een gesprek is met de kandidaat en met u om de tevredenheid te peilen.