Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 Accountants vechten om personeel - Leaufort Terug naar boven

Accountants vechten om personeel

Terug naar Nieuws

Door nieuwe wetten en regels na de boekhoudschandalen en de aantrekkende economie is de vraag naar accountants enorm toegenomen. De ‘grote vier’, Deloitte, KPMG, Ernst & Young en PricewaterhouseCoopers, zoeken naarstig naar vers bloed.

Maar de instroom hapert, terwijl de uitval groot is. ‘Het beroep moet sexier worden.’

De kantoren sloven zich steeds meer uit om studenten te lokken. In een jaar tijd is het aantal recruiters verdubbeld en zijn de startsalarissen tot 10 procent omhoog gegaan. ‘Je moet er meer voor doen. Je aantrekkelijker presenteren en actiever werven’, aldus Peter Schansman. De personeelsdirecteur van Deloitte hoopt het komende jaar 450 accountants te onthalen, maar de strijd om de talenten is moordend.

Meer vissers

Niet alleen de accountantskantoren, maar ook de banken, verzekeraars en andere grote bedrijven azen op hoogopgeleiden met verstand van financiƫle verslaggeving.

Dit komt deels door de verhoogde aandacht voor corporate governance en compliance in het tijdperk na het boekhoudschandaal bij het Amerikaanse energieconcern Enron, ofwel het stroomlijnen en verbeteren van interne processen en het voorkomen van normafwijkend gedrag.

De accountantskantoren proberen de nood te ledigen met kennismigranten, allochtonentalent en een efficiƫntere organisatie.

Dagelijkse groei

Ernst & Young (E&Y) heeft de lat verlegd. In plaats van alleen accountancy accepteert het kantoor nu ook een vooropleiding als Management, Economie en Recht (MER), een populaire HBO-studie. Als de vijver kleiner en diverser wordt, zit er niks anders op dan breder werven, zo stelt personeelsdirecteur Jean Nijsten. E&Y heeft momenteel tweehonderd extra vacatures. ‘Dat aantal neemt dagelijks toe, niet af.’

PricewaterhouseCoopers (PwC) bekijkt of het studenten uit andere hoeken kan aantrekken. Dit kantoor denkt aan het omscholen van bijvoorbeeld biologen tot accountants.