Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/leaufort.nl/httpdocs/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 45 10 toppers in huis, maar opgeteld niet beter - Leaufort Terug naar boven

10 toppers in huis, maar opgeteld niet beter

Terug naar Nieuws

“48% van de organisaties in Nederland vindt teamprestaties onvoldoende”

Leiden goede mensen vanzelf tot een goed team?

Goede bedrijfsresultaten worden gemakkelijker behaald, als de medewerkers floreren en het beste uit zichzelf willen én kunnen halen. U heeft daarom een goed werving- en selectieproces opgesteld, om deze mensen binnen te halen. Een voor een hebben ze een goed verstand, een behoorlijke ambitie en zijn ze inhoudelijk ook nog eens sterk. Ze worden bij elkaar gezet, want “dan komt er ten slotte altijd iets goeds uit”. Wat doet u wanneer de samenwerking helemaal niet zo goed loopt als gedacht en prestaties uitblijven? Uit onderzoek blijkt namelijk dat de teamprestatie verslechtert bij een gebrekkige communicatie en/of samenwerking!

Opgeteld is méér

Met een goed team en de juiste omstandigheden, kan meer rendement worden behaald met minder mensen. Uit onderzoek blijkt dat 48% van de Nederlandse bedrijven hier al mee bezig is en het verbeteren van teamprestaties op de agenda staat.

Teamontwikkeling moet volgens experts een bewust proces zijn waarin de volgende zaken doorslaggevend zijn;

 • Acceptatie; de omgeving ondersteunt de organisatie en werking van het team;
 • Samenstelling; een coherente samenstelling en -organisatie van een team;
 • Samenhang; men weet van elkaar waarom men onderdeel uitmaakt van dit team;
 • Conformiteit; men handelt naar de rol die men in het team heeft;
 • Complementair; teamleden vullen elkaar aan.

Hoe stelt u een team samen?

De samenstelling is de fundering van een team. Deze kan goed doordacht zijn en ijzersterk blijken. Het vormingsproces kan ook – door bijvoorbeeld tijdsgebrek – minder doordacht zijn, waardoor de uiteindelijke resultaten behoorlijk tegenvallen.

Een voorbereiding begint bij het vaststellen van de teamcompetenties, vertaald vanuit de kerncompetenties van een organisatie. Vervolgens worden de juiste mensen geselecteerd, gebaseerd op kennis maar ook op karakter; er kunnen bijvoorbeeld geen twee haantjes in een team zijn. De kennis die een medewerker bezit is eenvoudig te ontdekken. Denk daarbij aan de gevolgde studie, trainingen en resultaten in het verleden. Het karakter of de vaardigheden van iemand is echter minder eenvoudig te definiëren, terwijl dit juist belangrijk is voor zowel de samenstelling als voor de manier van aansturing.

Een goed samengesteld team door een teamanalyse

Enkele assessment centers voeren naast individuele assessments ook teamanalyses uit. Deze verschaffen onder meer informatie over de werkstijl die iemand hanteert, de rol in een groep, de kwaliteiten van de teamleden en de ontbrekende of complementaire eigenschappen. Op basis van deze informatie weet u welke samenstelling het meest effectief is, hoe de medewerkers het beste gemotiveerd kunnen worden en waarom sommige medewerkers minder goed en andere juist beter met elkaar kunnen samenwerken. Teamanalyses bestaan in verschillende soorten en maten;

 • een vragenlijst die de werkstijl in kaart brengt
 • meerdere vragenlijsten in combinatie met een interview
 • 360° feedback in uw organisatie
 • praktijksimulaties onder leiding van een psycholoog
 • onderzoek naar executieve functies
 • combinaties van de bovenstaande mogelijkheden

Heeft u naar aanleiding van deze tekst zelf een praktijkvoorbeeld, dan zijn wij hier benieuwd naar. Ook wanneer u wilt discussiëren over dit thema, zien wij graag uw bericht. Meer informatie over groepsassessments leest u op: http://www.leaufort.nl/assessment-center-capaciteitentest/groepsanalyse.